Država odobrila novi udar na telekome

Autor: Bernard Ivezić , 21. prosinac 2009. u 22:00

Prema Zakonu o audiovizualnoj djelatnosti HAVC ima pravo od svih operatera ubirati jedan posto prihoda koji ostvare od audiovizualnih usluga

Država je odobrila novi parafiskalni udar na telekomunikacijski sektor. Nakon što je ljetos mobilnim operaterima nametnula šest posto kriznog nameta na razgovore, SMS i MMS, sada je omogućila povećanje i uvođenje niza davanja, i to za sve telekome u Hrvatskoj.

Zaštita filmaša
Tako je Hrvatski audiovizualni centar (HAVC), nova institucija koja promiče filmsku umjetnost, svim telekomima poslao ugovor prema kojem od njih traži jedan posto ukupnih bruto prihoda iz 2008. ili ih u idućih mjesec dana šalje na sud. Država je prema Zakonu o audiovizualnoj djelatnosti dala pravo HAVC-u da od svih operatera ubire jedan posto koje ostvare od audiovizualnih usluga. Predsjednik Udruženja za telekomunikacije pri HGK Petar Čavlović kaže da su upravo stoga ugovori koje je HAVC poslao operaterima činjenično netočni. “Traže da platimo jedan posto prihoda iz 2008., i to ukupnih, a većina operatera tada se uopće nije bavila audiovizualnom djelatnošću”, kaže Čavlović te dodaje da su dosad bezuspješno tražili sastanak s ravnateljem HAVC-a Nikšom Sviličićem. Neslužbeno doznajemo da je HAVC ipak razgovarao, i to s mobilnim operaterima. Sviličić kaže da su s telekomima održali niz sastanaka i da su usuglasili većinu otvorenih pitanja. “Čeka se samo mišljenje, odnosno definicija audiovizualne djelatnost, koju bi trebalo dati Ministarstvo kulture nakon čega će se moći zaključiti ugovori”, kaže Sviličić. U međuvremenu, operateri već pregovaraju sa ZAMP-om, koji im je raskinuo ugovore i od početka iduće godine traži povećanje naknada za glazbena prava na četiri posto prihoda od novih digitalnih usluga poput MAXtv-a. Nadalje, Sabor je prije desetak dana usvojio Zakon o elektroničkim medijima prema kojem će operateri za rad Agencije za elektroničke medije morati plaćati dodatnih 0,5 posto prihoda od medijskih usluga na zahtjev kakva je, primjerice, virtualna videoteka. Direktorica odnosa s javnošću grupe T-HT Maja Weber kaže da oni poštuju zakone pa će tako poštovati i novu naknadu za filmaše, ali da je broj davanja koje operateri plaćaju vrlo velik. Ukupno, parafiskalni nameti odnose godišnje 12,5 milijardi kuna te su sustigli najizdašniji državni porez PDV. Ove godine država je na taj način posebno snažno pritisnula telekome.

Dodatni teret
Maja Weber iz T-HT-a dodaje da, između ostalog, već plaćaju i 0,32 posto ukupnog prihoda za rad HAKOM-a kao i visoke naknade za frekvencije, adrese i numeraciju. Država je samo od frekvencijskih naknada u 2007. ubrala 263,2 milijuna kuna, što je 28,5 posto više nego godinu prije. Čelnik B.Neta Adrian Ježina ističe da čak ni u slučaju “filmskog” nameta nije riječ o sitnim iznosima te da pitanje parafiskalnih davanja postaje sve važnije. S tim se slažu i u Metronetu i Optimi. Predsjednica Udruge pokretnih komunikacija Sarita Bukovčan-Kvaternik naglašava da je svaki namet koji se naknadno uvodi u vrijeme krize dodatan teret za mobilne operatere koji već plaćaju krizni namet od 6%.“Parafiskalni nameti su velik problem za telekome i njima će se Udruženje za telekomunikacije posebno pozabaviti u idućoj godini”, zaključuje Čavlović iz HGK.

4% ZAMP-u za glazbena prava

1% HAVC-u za filmska prava

0,32 % od ukupnih prihoda za HAKOM

6% od mobilnih razgovora, SMS-a i MMS-a

0,5% Agenciji za elektroničke medije

+ naknade za frekvencije, adrese, numeraciju i bazne wstanice

Komentirajte prvi

New Report

Close