Država odlučuje o predsjedniku Uprave, mirovinci o članovima

Autor: Lidija Kiseljak/VL , 21. veljača 2017. u 22:01
Predsjednik NO-a Dubravko Štimac s ministrom Goranom Marićem nakon skupštine/D. Špehar/PIXSELL

Kao mogući novi čelnik Podravke sada se spominje i Gordan Kolak, kojeg je predložio Damir Krstičević.

Zvonimir Mršić neće preživjeti novi mandat u upravi Podravke.  Odluka o njegovom nasljedniku na čelu Podravke znat će se kroz  dva dana, moguće već i danas nakon sastanka Nadzornog odbora koji predlaže novog predsjednika uprave.

Kako doznajemo, osim Marka Kolakovića, profesora s Ekonomskog fakulteta, opet se spominje ime Marina Pucara, bivšeg zaposlenika Podravke te bivšeg čelnika Zvečeva, ali se je na prijedlog ministra obrane Damira Krstičevića pojavio i novi prijedlog – Gordan Kolak, bivši predsjednik uprave DOK-ING-a, ali i trenutačno desna ruka Krstičeviću kojeg je upoznao dok je Kolak radio  u KING ICT-u. Krstičević je tako, primjerice, nedavno Kolaka izabrao u savjetnički tim  za odabir borbenog lovca za Hrvatsko ratno zrakoplovstvo. Inače je i tajnik HDZ-ova odbora za nacionalnu sigurnost, obranu i unutarnje poslove, na čijem je čelu Krstičević. Osim ta tri imena, neki govore da bi se mogao predložiti i Damir Mihanović, bivši član uprave Croatia osiguranja koji je razotkrio aferu Fimi Media.

 

54 posto

rasla je u 2016. godini neto dobit Podravke

Pobjeda fondova
Na skupštini Podravke u utorak imenovan je novi Nadzorni odbor Podravke. Država koja drži oko 25 posto udjela u Podravki pristala je na zahtjev mirovinskih fondova da ubuduće u NO ima tri člana, a to su Marko Kolaković, Luka Burilović i Slavko Tešija. Mirovinci koji drže više od 50 posto Podravke imat će četiri člana, a za predsjednika NO imenovan je Dubravko Štimac iz PBZ CO mirovinskog društva. Dogovor je i nadalje da država predloži predsjednika uprave, a mirovinski fondovi ostale članove uprave, čime su izuzetno zadovoljni, jer do sada takav ulaz, bez obzira na udjel, u vodstvo Podravke nisu imali.  Povjerenje Mršiću neće se dati unatoč dobrim poslovnim rezultatima u vrijeme petogodišnjeg mandata, u kojem je udvostručio vrijednost kompanije i prema ovotjednim podacima s burze vrijedi više od tri milijarde kuna, dok su prihodi od prodaje prešli iznos od četiri milijarde kuna.

No, kada je Podravka u pitanju, ali i najveći dio tvrtki u kojima država ima udjel, rezultati su manje bitni u odnosu na stranačku pripadnost. Z. Mršić došao je u vrijeme SDP-ove vlade, pa je bilo jasno da neće dobiti povjerenje aktualne vlasti. Čak se i Mršić nedavno sastao s Plenkovićem koji nije mogao zanijekati dobro poslovanje Podravke, no isto tako i premijer zna da ostali članovi HDZ-a ne bi olako gledali na njegovu moguću podršku Mršiću. Marina Pucara zagovara jedan dio Vlade, navodno i ministar Goran Marić, iz razloga jer ima menadžerskog iskustva u vođenju prehrambene kompanije. Profesor Marko Kolaković zajedno s timom unutar gospodarskog odbora HDZ-a kojeg vodi već oko tri godine raspravlja o poboljšanju poslovanja Podravke, jer smatra da način na koji je Mršić vodio poslovanje nije dobro.

 

4,18 mlrd.

kuna iznosili su lani prihodi od prodaje

Prije svega su zamjerali što Podravka ne koristi više domaćih sastojaka u svojim proizvodima. Kolaković je dugogodišnji poznanik premijera Andreja Plenkovića, no koji je izgleda odlučio stati sa strane. Da Kolaković i bude prijedlog, u tom bi slučaju trebalo naći njegovu zamjenu u Nadzornom odboru. Tko god dođe na čelo Podravke imat će jako dobru startnu poziciju,  jer kompanija ima izuzetno dobre rezultate poslovanja, a položaj koji Podravka sada ima, govore da se u sljedećih pet godina sadašnja vrijednost može dodatno udvostručiti, što je i bio cilj sadašnje uprave. 

Lanjski rezultati
Prema rezultatima poslovanja objavljenim u utorak Grupa Podravka ostvarila je u 2016. godini neto dobit od 182,4 milijuna kuna, što je 54,7 posto više nego godinu dana prije, bez utjecaja jednokratnog konsolidacijskog efekta Žita i odgođenog poreznog prihoda Belupa u 2015.godini. 

Komentirajte prvi

New Report

Close