‘Država od radnika stvara socijalne slučajeve’

Autor: Poslovni dnevnik , 25. veljača 2015. u 22:00
Radnici Motora i dizalica štrajkaju od 18. veljače/ G. Kovačić/PIXSELL

Radnici MID-a i Uljanik TESU-a čekaju plaće i gube poslove jer CERP ne čini ništa.

Radnici tvornice 3. maj Motori i dizalice (MID) nastavit će štrajk do isplate druge od dviju obećanih plaća, istaknuo je u srijedu šef Sindikata metalaca Vedran Dragičević.

Rekao je da je na povjereništvu sindikata u 3. maju odlučeno da će, ako obećano ne bude ostvareno, sljedećeg tjedna na sat vremena obustaviti rad u znak solidarnosti s radnicima MID-a. Na pitanje o Tomislavu Debeljaku, kao jednom od potencijalnih kupaca, Dragičević je rekao kako Vlada tu treba biti "jako, jako oprezna" jer Sindikat metalaca "nema dobra iskustva s Debeljakom u socijalnom dijalogu". Stečaj, prema njegovim riječima, ne dolazi u obzir. Oko 200 radnika MID-a štrajka od 18. veljače tražeći da im se isplate četiri plaće.

Državu kao vlasnika isti su dan optužili sindikalisti rekavši da stvara socijalne slučajeve i od radnika Uljanika TESU-a, koji su zadnju plaću dobili u rujnu. Voditelj Ureda Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije u Puli Rajko Kutlača rekao je da je štrajkaški odbor izabran i da su radnici spremni za štrajk. Rekao je da je TESU riješio dugove, no potencijalni partneri odustaju kad vide blokadu računa. Tako je "samo lani izgubljeno oko 2,5 mil. eura ugovora". Unatoč tome, imaju ponudu za sto agregata za rekonstrukciju ruskih državnih željeznica. Vrijednost te narudžbe, koja bi se trebala realizirati u 2016., je sedam milijuna eura, što "za 50 posto premašuje godišnji prihod TESU-a u dobrim godinama". 

Komentirajte prvi

New Report

Close