Država ne može preuzeti Imunološki bez suglasnosti dioničara

Autor: Tomislav Pili , 29. srpanj 2015. u 22:00
Za odluku o preoblikovanju društva potrebno je 75% glasova dioničara, što država ne kontrolira jer je u njezinim rukama 73,41 posto

Izlaz iz zamršene situacije moglo bi biti donošenje posebnog zakona o pretvorbi Imunološkog zavoda.

Ovo je jedinstven slučaj u Hrvatskoj, a Vlada možda i nije svjesna u što se upustila – komentira financijska zajednica najavu da će se Imunološki zavod preoblikovati u ustanovu u sklopu Ministarstva zdravlja. To će značiti da tvrtka prestaje biti dioničko društvo, a tu nastaje problem obeštećenja malih dioničara.

Naime, u ovakvim slučajevima dioničari trebaju dobiti pravičnu naknadu za svoje dionice, kako to propisuju zakonske odredbe. Kolika će biti ta naknada možda je i najveća nepoznanica u operativnoj provedbi zamisli koju je javnosti priopćio potpredsjednik Vlade Branko Grčić. Financijaši u neslužbenom razgovoru kažu kako je prva instanca u postupku preoblikovanja skupština dioničara. No, za takvu odluku potrebno je 75 posto glasova dioničara, što država ne kontrolira. Naime, u njezinim je rukama 73,41 posto dionica.

Na mogućnost da ostali dioničari glasaju za preoblikovanje analitičari uglavnom odmahuju rukom. "Sumnjam da bi netko glasao protiv svojih interesa", izjavio je jedan analitičar. Stoga bi izlaz iz ove situacije moglo biti donošenje posebnog zakona o pretvorbi Imunološkog zavoda, ocjenjuje financijska zajednica. Po kojoj će cijeni i na koji će način tada biti vrednovane dionice da bi se obeštetili dioničari sada je vrlo teško reći, dodaju analitičari. "Imunološki nema vlasništvo nad virusnim sojevima, pa nema ni potraživanja po toj osnovi", upozorava naš sugovornik. Na pitanje Ministarstvu gospodarstva kako namjeravaju provesti preoblikovanje uputili su nas na Državni ured za upravljanje imovinom (DUUDI).

No, iz te institucije nije pristigao odgovor. Zanimljivo je da je u utorak cijena dionice skočila za 24 posto što sugerira da ulagači vjeruju u mogućnost zarade. Analitičari takvu reakciju smatraju pretjeranom, s obzirom na neizvjesnost. Trgovanje u srijedu očito je donijelo otrežnjenje s obzirom na pad cijene za 13,6 posto na 70 kuna. Branko Grčić u srijedu je najavio da će Vlada na današnjoj sjednici potvrditi odluku o preoblikovanju koje će se odviti u sljedećih tri mjeseca. "S jedne strane će se odvijati proces likvidacije dioničkog društva, što nije jednostavan proces, a s druge strane osnivanje ustanove i prijenos svega na novu ustanovu", dodao je Grčić. 

Visia Croatica kasni s povratom novca

Prekršili vlastita pravila 

Visia Croatica prekršila je vlastita pravila, i kasni s  povratom novca komanditorima koji su u "spas" Imunološkog preko računa HPB-a uložili oko dva milijuna kuna. Naime, u Potvrdi Visie Croatice komanditorima koji su potpisali izjavu o pristupanju komanditnom društvu navodi se kako će se novac vratiti ako Vlada ne prihvati njihovu ponudu, u roku 30 dana od donošenja takve odluke. Odluku o odbijanju ponude Vlada je donijela 2. srpnja pa je novac trebao biti vraćen s prvim danima kolovoza, a on se još jučer i dalje mogao prikupljati. Uz poklič "Ovaj put su nas prevarili, ali ne odustajemo, i oni to znaju! Narod će pobijediti!" na stranicama Visie Croatice i jučer se nalazile upute za uplate komanditnih uloga. Ivan Rude, jedan od osnivača Visie Croatice potvrdio nam je da povrat novca slijedi tek nakon što se formalizira nova odluka Vlade, da Imunološki zavod pretvori u javnu ustanovu i odustane od privatizacije. "Čim odluka Vlade bude formalna, pokrenut ćemo postupak povrata novca svima koji su ga uplatili", kazao je jučer Rude, ne želeći dodatno komentirati novu odluku Vlade.
 

Komentari (6)
Pogledajte sve

Gdje su oni ljudi , koji su po cesti skupljali uplate od penzionera za Imunološki ..???

ma ništa od svega ovoga, razvlačit će ovo još par mjeseci do izbora da ispadne da nešto rade, a kad prođu izbori imunološkom više neće biti spasa i uvozni lobi imat će odriješene ruke

Vladi ce cilj da spasi zavod i zadrzi radna mjesta, a vlasnike dionica boli briga z radna mjesta stoga sam ovaj put na strani vlade. Najbolje da vlada osnuje novi zavod i prebaci radnike a neka ovaj propadne pa da vidim sto ce onda dobiti pohlepnici koji najavljuju tuzbe

tako to ispadne kada se politika miješa u struku, ova transformacija tj nacionalizacija ili izvlaštenje umanjenjem Ustavom zajamčenog prava vlasništva je očita degeneracija sustava uslijed kadroviranja nekompetentnih podobnih uhljebljenika, kojima je prvo radno mjesto partija ili kakvo ministarstvo ili agencija!

preporučujem dioničarima imunološkog da zadrže poziciju i strpljivo pričekaju tu famoznu transformaciju i zatim tuže državu za naknadu štete, uspjeh je zagarantran uključujući i zatezne kamate od početka tužbe do dana izvršenja

New Report

Close