Država nakon četiri godine nećkanja plaća dug Industrogradnji

Autor: Saša Paparella , 23. lipanj 2016. u 08:03
Nekadašnja upravna zgrada Industrogradnje u kojoj su sada dva ministarstva/Slavko Midžor/PIXSELL

Iako dug od 9,6 milijuna kuna za uređenje zgrade u Savskoj nije sporan, Vlada tek sada daje novac.

Četiri godine nakon što su Ministarstvo financija i Industrogradnja grupa d.d. sklopili sporazum o podmirenju potraživanja, kojim bi ta tvrtka trebala dobiti 9,6 milijuna kuna na ime troškova uređenja svoje bivše upravne zgrade na zagrebačkoj Savskoj cesti,  Vlada RH napokon je donijela rješenje o odobrenju tih sredstava.

Kako bi namirila svoj porezni dug, Industrogradnja je tu zgradu prepustila Ministarstvu branitelja i Ministarstvu socijalne politike i mladih, a prilikom njezina uređenja tvrtka je uložila svojih 9,6 milijuna kuna. Iako država ne osporava taj dug, pa ovaj put za kašnjenje nije krivo sudstvo, trebale su proći četiri godine da bi dogovor došao blizu realizacije. U međuvremenu je došla nova   Vlada, a neki od njezinih ministara navodno su pokušali izbjeći to plaćanje.

Također, mijenjale su se  institucije koje su za račun države vodile taj slučaj: na početku je to bio AUDIO, pa CERP i na kraju DUUDI, a svoj je blagoslov morao dati i DORH. Konačno je Vlada  na svojoj 22. sjednici, održanoj početkom svibnja, donijela Prijedlog odluke o davanju suglasnosti kojom se ministar finacija ovlašćuje za potpis aneksa Sporazuma o podmirenju potraživanja s Industrogradnja grupom d.d. I kad se činilo da je pitanja dana kad će taj novac biti prebačen na račun Industrogradnje, iz Vlade je stigla informacija da se po tom pitanju još mora donijeti i rješenje o odobrenju sredstava na teret Proračunske zalihe Državnog proračuna RH, a što je napravljeno tek na ovotjednoj sjednici.

Sporost države vidi se na još jednoj zgodi iz Industrogadnje. Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci tek je u ožujku 2016., dakle 12 godina od malverzacije s radničkim dionicama Industrogradnje, pred Županijskim sudom u Zagrebu podiglo optužnicu protiv sedmorice bivših menadžera te građevinske tvrtke, predvođenima Zvonimirom Matićem, nekadašnjim predsjednikom Uprave. Tereti ih se da su tijekom 2004. i 2005. napumpavanjem cijena sprječavali radnike da kupe dionice, pri čemu su napravili štetu od 15,1 milijuna kuna. Zvonimira Matića je 2006. s mjesta predsjednika Uprave uspio maknuti investitor Josip Galinec: prvo je sam preuzeo tu funkciju, a od 2011. predsjednik je Nadzornog odbora. Nakon velikih gubitaka i dugotrajne blokade računa, Industrogradnja grupa 2014. je potpisala predstečajnu nagodbu. 

Komentirajte prvi

New Report

Close