Država nagodbom rješava spor nad zemljištem Cimosa

Autor: Marija Brnić , 30. srpanj 2018. u 22:01
U Cimosovim pogonima u Istri ne manjka posla, a radnike posuđuju iz brodogradilišta/Duško Marušić/PIXSELL

Prije godinu dana nagodbom je zatvoren dug Cimosa po nepodmirenom kreditu iz 1990-ih, a danas se sklapa sporazum o vlasništvu nad nekretninama u Buzetu i Roču.

Prije nešto više od godinu dana ministar državne imovine Goran Marić omogućio je privatizaciju slovenskog Cimosa zaključivši s glavnim izvršnim direktorom slovenskog DAB-a Imrom Baloghom ugovor o prodaji potraživanja prema Cimosu, kojim je riješen slučaj njegovog duga po kreditu od 20 milijuna eura uzetog još 1990.-tih u Riječkoj banci, a danas se zatvara i drugo neriješeno pitanje u odnosima s Cimosom – vlasništvo nad nekretninama tvrtke.

Riječ je o vrijednim nekretninama Cimosovih tvrtki u u Buzetu i Roču, koje tijekom pretvorbe nisu bile uknjižene u njihovu imovinu, a na koje se u jeku pregovora o nagodbi za kreditni dug Cimos upisao kao vlasnik.

Međutim, i DORH odmah je bilo reagiralo stavljanjem zabilježbi na iste nekretnine. Kakvim je dogovorom rezultirala jednogodišnja rasprava oko tog problema, ministar Marić obznanit će danas, na svečanom potpisivanju nagodbe o rješavanju imovinskopravnih odnosa na zemljištima.

Potpis će s druge strane staviti predsjednik uprave talijanskog TCH Cogema (u čijem je vlasništvu Cimos) i izvršni direktor Cimosa Gino Berti, a nazočit će i talijanski veleposlanik Adriano Chiodi Cianfarani, te političari s istarskog područja – župan Valter Flego, saborski zastupnik Anton Kliman i gradonačelnik Buzeta Siniša Žulić.

Restrukturiranje ovog koparskog proizvođača dijelova za autoindustriju u tri proizvodna pogona u Hrvatskoj nije imalo negativan efekt kao u drugim tvornicama grupacije u regiji.

Bilježi se povećan obim poslovanja i rast narudžbi, a iako se s lokalne razine lani strahovalo od mogućeg gašenja radnih mjesta, sada se traže radnici, čak ih se posuđuje i iz domaćih brodogradilišta. 

Komentirajte prvi

New Report

Close