‘Država mjerama SOR-a vara samu sebe’

Autor: Ana Blašković , 23. rujan 2017. u 11:17
Mjerama SOR-a država vara samu sebe, kažu stručnjaci/FOTOLIA

Izaslanstvo EP-a o provedbi Inicijative za zapošljavanje mladih u Hrvatskoj.

Izaslanstvo Odbora za zapošljavanje i socijalna pitanja Europskog parlamenta stiglo je u Zagreb kako bi ocijenilo provedbu Inicijative za zapošljavanje mladih.

"Ovo je misija utvrđivanja stanja u provedbi Garancije za mlade. Ona je važna na razini EU jer se vode rasprave o budućnosti europskog proračuna i hoće li u proračunu opstati neke mjere i politike", rekla je hrvatska europarlamentarka Ivana Maletić, članica izaslanstva.

Prema njezinim riječima domaći stručnjaci ocijenili su da je "šteta što su se domaće mjere zapošljavanja svele na stručno osposobljavanje". Također, kritizirali su i što nisu jasno utvrđeni kriteriji koga se osposobljava i kome su mjere prioritetno namijenjene te da se stoga njima pokušava "doskočiti svim problemima podjednako neefikasno". Sindikalist Krešimir Sever upozorio je da se mjere potpore za stručno osposobljavanje u velikoj mjeri koriste u javnom sektoru koji ima ograničenu mogućnost zapošljavanja te tako "država vara samu sebe".

Ministar rada Marko Pavić predstavio je projekte Od mjere do karijere,  čija je vrijednost 1,5 milijardi kuna, Lokalne inicijative za poticanje zapošljavanja od 73,4 milijuna kuna i program zapošljavanja žena Zaželi u iznosu većem od 400 milijuna kuna.  Službeni posjet dio je izrade izvješća o provedbi Inicijative za zapošljavanje mladih u članicama EU, o kojem bi Odbor trebao glasati u prosincu 2017. Inicijativa je pokrenuta 2013. za podršku mladih do 25 godina koji nisu u sustavu obrazovanja, nezaposlenih i onih koji žive u regijama nezaposlenosti većoj od 25.   

Komentirajte prvi

New Report

Close