Država Ljubasu mora platiti 26.000 kuna kamata

Autor: Poslovni dnevnik , 17. prosinac 2015. u 21:59
Prekršajni sud smješten je u zgradi Elektroprometa, kojim upravlja Ljubas /FOTO

Ministarstvo pravosuđa najamninu za zgradu suda prebija poreznim dugom.

Trgovački sud u Zagrebu presudio je da država treba Elektroprometu, čiji je dioničar i predsjednik NO nedavno prostrijeljeni poduzetnik Michael Ljubas, isplatiti 26.000 kuna zateznih kamata za najam upravne zgrade te tvrtke, u koju je 2011. preseljen zagrebački Prekršajni sud.

Prema presudi Trgovačkog suda, održava se na snazi platni nalog iz studenoga 2013. kojim je naloženo državi da plati Elektroprometu zatezne kamate na iznos od 303.224 kune od 16. lipnja do 27. prosinca 2013. kada je država Elektroprometu sa zakašnjenjem platila utuženi račun za najam zgrade u zagrebačkom Sigetu. U rješenju se navodi da je Elektropromet povukao tužbu i platni nalog za najam zgrade, ali i da nije odustao od zahtjeva za isplatu zateznih kamata i troškova ovršnog i parničnog postupka.  

Zastupnik države, Županijsko državno odvjetništvo, tijekom postupka je osporavao rješenje o ovrsi navodeći da je Prekršajni sud bio pogrešno naznačen kao ovršenik. Isticali su da Prekršajni sud nema pravnu niti stranačku sposobnost, već je ovršenik isključivo mogla biti RH, odnosno Ministarstvo pravosuđa. Naveli su i da u rješenju o ovrsi nije bio razvidan temelj dugovanja. Sud je u dokaznom postupku došao do uvjerenja da je tužbeni zahtjev Elektroprometa, koji se odnosi na isplatu zateznih kamata, u cijelosti osnovan.

Stoga je državi naloženo da isplati kamate kao i troškove postupka. Ugovor o zakupu zgrade Elektroprometa za potrebe zagrebačkog Prekršajnog suda sklopljen je u veljači 2011. u vrijeme kad je ministar pravosuđa bio Dražen Bošnjaković, a kojem nije smetalo što su tvrtke povezane s Ljubasom dugovale desetine milijuna kuna poreza. Nakon što je priča izašla u medijima, ministarstvo je u ime tih dugova prestalo namirivati najamninu, no kamate i troškove postupka ipak će morati platiti.     

Komentirajte prvi

New Report

Close