Država kupuje nove brodove za nadzor našeg mora i ZERP-a

Autor: Marija Brnić , 12. kolovoz 2019. u 22:00
Resorni ministri nedavno su prezentirali suradnju u nadzoru Jadrana/Miranda Čikotić/PIXSELL

Plovila za Ministarstvo poljoprivrede sufinancirat će se iz EU fonda, što je već bio slučaj kod kupnje dronova.

Nedavno su ministarstva obrane, poljoprivrede, te mora, prometa i infrastrukture prezentirala poboljšanja zračnog i pomorskog nadzora hrvatskog dijela Jadranskog mora i ZERP-a, no čini se da slijede daljnja unapređenja.

Jučer su dva ministarstva objavila natječaje za nabavu novih brodova, Ministarstvo poljoprivrede želi kupiti novih šest brodova za nadzor morskog ribarstva, a MORH tri brza broda za patroliranje. Ova su ministarstva već surađivala u zajedničkoj nabavi dronova za nadzor mora, pri čemu su se oslanjali na Ministarstvo poljoprivrede koje može povlačiti novac iz europskog operativnog programa za ribarstvo i pomorstvo.

Sada se za šest novih brodova koristi isti izvor sufinanciranja, uz uvjet koji je postavljen i za dronove, da se većim dijelom, 60 posto vremena, koriste za potrebe ribarske inspekcije, a 40 posto za potrebe vojske. Nakon isteka pet godina Ministarstvo poljoprivrede plovila može prepustiti MORH-u.

 

34 milijun

kuna vrijednost je brodova za inspekciju

Inače, Ministarstvo poljoprivrede nabavilo je lani dva broda samo za potrebe kontrole ribarstva tijekom cijele godine, brzine veće od 40 čvorova i duljine od 15 metara, koji su plaćeni 13 milijuna kuna i u funkciji su od ožujka ove godine. Brodovi su se pokazali izuzetnima, pa su njihove tehničke karakteristike ugrađene i u natječaj za nabavu novih, koji će, pak, biti u funkciji ne samo za inspekcijski nadzor, nego i vojne potrebe.

Za višednevni boravak
No, dok će svoje nove brodove dijeliti s MORH-om, o nabavci koju je MORH raspisao u Ministarstvu poljoprivrede nisu upoznati. To je, kažu, nabava isključivo za njihove potrebe.  Vrijednost brodova koje nabavlja Ministarstvo poljoprivrede je 34 milijuna kuna, a to su složenija plovila koja mogu primiti četiri osobe i omogućiti im višednevni boravak. Brodovi su duljine od 13 do 15 metara i širine 4 do 4,5, s dubokim trupom i minimalno dvije razine, a među ostalim trebaju imati dvije kabine s ležajevima i WC s tušem, te kuhinju, klimu i grijanje, dva LED televizora i  internet s routerom za bežični internet i vanjskom antenom za računala.

Prethodno nabavljena dva broda Ministarstva poljoprivrede stacionirana su u Šibeniku i Splitu, a novi će, kako se doznaje iz plana isporuke, biti na vezu u Puli, Rijeci, Zadru, Dubrovniku, te u Splitu gdje su predviđena dva iz nove flote.   Natječaj za ove brodove otvoren je do 16. rujna, a ovisno o daljnjoj proceduri trebali bi biti na dispoziciji već do kraja iduće godine, najkasnije za 330 dana od zaključenja ugovora. Što se, pak, tiče MORH-ovog natječaja, traži se RIB-brodice (Rigid Inflatable boat) s pripadajućom opremom, kao i obukom za upravljanje.

 

7,1 milijuna

kuna vrijednost je brodova za patroliranje

Nabavljaju se tri vrste s različitim karakteristikama, a ponuđači će moći dati jednu ponudu ili za svaku od grupe brodova posebno. Stoga je i ukupna vrijednost ove nabave procijenjena na 7,1 milijun kuna, pri čemu je za brodicu dužine 5 dio 7 metara planiran iznos od 0,6 milijuna kuna, za brodicu od 7,5 do 8,5 metara i pripadajućom opremom 3,2 milijuna kuna, a brodicu od 8,5 do 9,5 metara 3,3 milijuna kuna. MORH-ov natječaj inače predviđa pregovarački postupak s prethodnim javnim pozivom, a inicijalne ponude prikupljaju se do13. rujna. MORH planira i striktnije rokove do kada brodovi trebaju biti isporučeni, a to je najkasnije do 16. listopada iduće godine. 

Povećanje flote
Brze brodove koje je Ministarstvo koje vodi Marija Vučković lani kupilo, inače su domaći proizvod pulskog brodogradilišta Olimp Nautica, a s njima je ribarska inspekcija svoju flotu povećala sa šest na osam brodova. S novima koje oni nabavljaju, kao i vojska, kreće dugo priželjkivana bolja zaštita teritorija pod našom jurisdikcijom. 

Komentirajte prvi

New Report

Close