Država kreće u novi val privatizacije: Na bubanj ide 90 tvrtki, a među njima je i HT

Foto: Patrik Macek/PIXSELL Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Također, iako se proteklih godina spominjala privatizacija tvrtki poput HEP-a, HAC-a, Hrvatske pošte, to zasad nije na stolu.

Država kreće u novi val privatizacije, a jedan od razloga je i uvođenje eura. Vlada se u akcijskom planu za ulazak u eurozonu obvezala da će ubrzati prodaju svojih udjela u državnim tvrtkama, piše HRT.

U prodaju ide 90 tvrtki koje će se prodavati u tri kruga. Prvih 30 na bubanj će već u rujnu, drugi krug prodaje realizirat će se do kraja godine, a treći početkom 2020. Prodavat će se udjeli u tvrtkama u kojima država ima udjele od samo nekoliko postotaka, u nekima i manje od 1%. U prvom krugu bit će niz turističkih tvrtki. 

Primjerice, od prodaje 1 posto pulske grupacije Arena Hospitality država planira uprihoditi 19 milijuna kuna. Od prodaje dionica FTB turizma očekuje se malo manje od 4 milijuna kuna, od zadarske Tankerske plovidbe i novigradske Lagune više od milijun i pol kuna, a prihod viši od milijun kuna trebala bi donijeti i prodaja udjela u rovinskoj Maistri iako država u njoj ima samo 0,03 posto udjela.

Od tvrtki u kojima država ima mali udio, najviše novca moglo bi se dobiti prodajom dionica Hrvatskog telekoma. U njemu država ima 1,5% dionica, što bi prema sadašnjem kretanju cijene, moglo značiti prihod od oko 200 milijuna kuna.

U ova tri kruga neće biti prodaje u tvrtkama u kojima država ima znatnije udjele u vlasništvu, više od 15 posto, poput Podravke, Croatia osiguranja, Luke Rijeka, Petrokemije. Iako to nisu tvrtke od posebnog državnog interesa, njihova će prodaja biti ostavljena za neka druga vremena.

Također, iako se proteklih godina spominjala privatizacija tvrtki poput HEP-a, HAC-a, Hrvatske pošte, to zasad nije na stolu, javlja HRT.

Komentari (1)
  • bug0
    bug0 21:38 21.8.2019.

    A zasto prodaju te male udjele, gdje mogu pokupiti dividendu ako firma fino radi? Logicno je da prodaju tamo gdje imaju vecinske udjele.. a koje sluze za uhljebljenje svojih kadrova, koji onda rade gluposti i izvlace lovu… to treba privatizirati da preuzme ekipa koja zna posao i kojoj je u cilju zaraditi.. a nek drzavi ostane par % da pokupi vrhnje ako firma dobro posluje…

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana Pogledaj sve