Na popisu državne imovine nema dionica Podravke i Petrokemije

Autor: Marina Šunjerga/VLM , 16. siječanj 2014. u 13:17
Šef Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom Mladen Pejnović/Patrik Macek/PIXSELL

Za golem broj državnih nekretnina poznata samo adresa, ali ne i njihova površina ili vrijednost.

Nakon 23 godine pripreme i tri godine rada konačno je objavljen Državni registar imovine.

U alatu koji je dostupan svim građanima može se otkriti da država ima 382.628 nekretnina, što zemljišta, što stanova i poslovnih prostora te da u 690 tvrtki ima udjele ili dionice. Od tih je nekretnina tek 75 posto s čistim vlasništvom, a više od 40 tisuća nekretnina je predmet sudskih sporova. Ipak, alat koji je pompozno najavljivan kao nešto što će dati odgovor na vječno pitanje kako upravljati imovinom i što to sve Hrvatska ima manjkav je i pun rupa. U njemu nema dionica Podravke, Imunološkog zavoda ni Petrokemije, a iz popisa stanova i nekretnina vide se tek adrese na kojima država ima nekretninu, a u većini slučajeva ne i njezina površina.

Vrijednost tih nekretnina uopće nije procijenjena jer, kako je objasnio Mladen Pejnović, predstojnik Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom (DUUDI), bilo bi preskupo procijenjivati sve nekretnine obzirom da se procjena mora raditi svakih šest mjeseci.Zna se da država posjeduje 27.790 stanova, od kojih je većina od 15.198 stanova dodijeljena Državnom uredu za zbrinjavanje i obnovu, a veliki broj stanova koriste i branitelji. Ipak DUUDI vodi brigu o 4459 stanova, koji će uglavnom biti iznajmljeni ili prodani. Inače, popis nekretnina nastao je na temelju izvješća 119 agencija i ministarstava koje ih koriste ili imaju u popisu imovine. Oko 430 stanova u vlaništvu države zjapi prazno, a prazan je i dio od 8415 poslovnih prostora koje država posjeduje.

Pejnović je istaknuo da popisivanje imovine nije gotovo jer se u idućih mjesec dana očekuje upisivanje na stotine tisuća poljoprivrednih zemljišta. "Zasad Registar bilježi državno vlasništvo nad tek 2.718 zemljišta, koja su uglavnom iz Zagreba. Nakon lipnja Registar će se širiti i na popis koncesija te drugih oblika imovine poput umjetnina. U Registru bilježimo samo državnu imovinu, a veliki je potencijal imovina jedinica regionalne i lokalne samouprave. Pa oni sami imaju oko 500-tinjak tvrtki u svom vlasništvu, kao i brojne nekretnine", poručio je Pejnović.

Komentirajte prvi

New Report

Close