‘Država je kriva pa neka sama plati 19 milijuna eura’

Autor: Božica Babić , 10. travanj 2015. u 14:19
Trgovci i proizvođači traže odgovorne/D. Jarmaz /PIXSELL

Od odluke Vlade prošla su dva tjedna, nitko još nije dobio rješenje s konkretnim podacima i naputkom što treba činiti, a rok u kojem problem zaliha treba riješiti istječe 30. rujna.

Pogriješili ste i žestoko nas zeznuli, želite nam nametnuti trošak za koji apsolutno nismo krivi.

Platite sami svoju pogrešku, ne tjerajte nas da skupo plaćamo vaše propuste koji nama ruše konkurentnost i prijete zatvaranjem radnih mjesta! Ovo je najkraća poruka skupa održanog u četvrtak u Hrvatskoj gospodarskoj komori gdje su se na okupu našli predstavnici Ministarstva poljoprivrede i 134 tvrtke, s liste koju je Vlada RH objavila 26. ožujka, identificirajući ih kao vlasnike špekulativnih zaliha šećera. Od odluke Vlade prošla su dva tjedna, nitko još nije dobio rješenje s konkretnim podacima i naputkom što treba činiti, a rok u kojem problem zaliha treba riješiti istječe 30. rujna. EK je tvrdila da RH ima 56.268 tona špekulativnog šećera, pregovorima količina je smanjenja na 37.138 tona. U Osječkoj šećerani su 27.354 tone, 14 prehrambenih tvrtki tereti se sa 7555 tona, ostalih 2229 tona veže se uz 119 poduzetnika.

 

Vidiš

Ne može ostati na tome 'netko je zeznuo'. Ja sam porezni obveznik i želim znati tko je zeznuo, ime i prezime i kako će biti sankcioniran

Utvrđene zalihe nije moguće izvesti kroz vlastite proizvode, tvrtke moraju kupiti bijeli šećer i prodati ga izvan tržišta EU ili nekome u RH za stočnu hranu, odnosno proizvodnju biogoriva. Ukupan ceh težak je 18,6 milijuna eura. Ukoliko tvrtke same ne izvezu šećer štetu u fond EK plaća Vlada, a potom je fakturira tvrtkama.  U uzavreloj atmosferi u HGK predstavnici kompanija su dvojac iz Ministarstva poljoprivrede, pomoćnika ministra Zorana Vasića i načelnika sektora Miljenka Rakića, u njihovu pokušaju da vrlo opširno izlože kronologiju nastanka problema špekulativnih zaliha šećera prekidali su 'rafalnom paljbom' argumenata najavljujući i tužbe.

 

134tvrtke

na popisu s nedopuštenim zalihama šećera

Predstavnik Cedevite Damir Herceg gađao je točno u sridu navodeći da je za problem špekulativnih zaliha zapravo odgovorno Ministarstvo poljoprivrede zbog zakasnjele raspodjele bescarinskih kvota šećera iz WTO paketa, pa je količina koju je prehrambena industrija dobila i potrošila u razdoblju od dvije godine u dokumentaciji registrirana za 2013. "Za ono što smo dobili kao potporu radi jačanja konkurentnosti sada nas se skupo kažnjava", kazao je Herceg navodeći da su WTO kvote za dvije godine bile 6100 i 6700 tona, da bi u 2013. papirnato skočile na 18.490 tona. Resorno ministarstvo radi držanja dokumentacije u ladici i zakasnjelog izvješćivanja poduzetnika prozvala je i predstavnica Leda. WTO kvotu od 490 tona za 2013., iznijela je, dobili su mjesec dana prije ulaska u EU. Industrija nije znala kriterije za obračun zaliha jeste li ih vi znali, upitala je dvojac iz Ministarstva.

 

Vidaković

Samo transport morali bi platiti milijun kuna. Kad se utvrdi da su nam zalihe papirnato nametnute dižemo kaznenu prijavu i ustavnu tužbu

Odgovorio je kratko Rakić: "Naslućivali smo ih." "Zato ste odabrali verziju kojom možete pokriti svoju grešku, a ceh će opet platiti gospodarstvo", nadovezala se Marica Vidaković iz Kraša. Ustvrdila je da oni imaju zapisnik Carine u kojemu je konstatirano da u Krašu nema špekulativnih zaliha, pa su mirno spavali sve do poziva novinara nakon sjednice Vlade kada su ostali šokirani jer su prozvani da u dvije tvrtke imaju 1561 tonu šećera. "Kraš bi samo trošak transporta morao platiti milijun kuna. Otvaram vrata tvrtke svima radi još jedne kontrole, a nakon što se ustanovi da su nam zalihe papirnato nametnute, dižemo i kaznenu prijavu i ustavnu tužbu", najavila je Vidaković.

"Mnogi iz svih vlada mogli bi se naguliti krumpira zbog štete koju su uzrokovali dopuštajući godinama uvoz špekulativnog šećera", ocjena je Stipana Bilića, direktora Kondina. "Ovaj problem treba rješavati DORH, a ne prehrambena industrija jer je iz RH od 2011. do 2013. izvezena 91 tisuća tona šećera više nego što je dopuštao urod šećerne repe", upozorio je Bilić te poručio neka kaznu plate oni koji su proteklih godina špekulativno profitirali na šećeru.

 

Bilić

Mnogi iz svih Vlada mogli bi se naguliti krumpira radi štete koju su uzrokovali dopuštajući godinama uvoz špekulativnog šećera

"Zaliha od 27 tisuća tona u jednoj šećerani vjerojatno je špekulativna, vjerujem da su Cedevita, Kraš, Ledo, odnosno sve prehrambene tvrtke oštećene jer je netko u državnoj administraciji jako pogriješio. Kad smo u svibnju 2013. u Komori razgovarali o ovoj temi, nismo dobili nikakve kriterije, pa sam morao popisivati čak i zalihe kečapa. Nije se znalo ni tko će provoditi nadzor. Ne može ostati na tome 'netko je zeznuo'. Ja sam porezni obveznik i želim znati tko je zeznuo, puno ime i prezime i kako će biti sankcioniran", zatražio je Danijel Vidiš iz Spara. Na upit više sudionika skupa neka predstavnik Carine kaže gdje su od 134 tvrtke s liste našli nedopuštene zalihe šećera uslijedio je (ne)očekivani odgovor: Nije ih bilo! 

I sindikat na nogama

PPDIV najavio velike prosvjede 

Sindikalni lider PPDIV-a Šimo Orešković izvijestio je nazočne u HGK da je, zbog neutemeljenog financijskog udara na tvrtke u kojima ima brojno članstvo, a zbog evidentno pogrešnog postupanja Ministarstva poljoprivrede, poslao dopis upozorenja Vladi RH i na sva mjerodavna ministarstva u kojemu najavljuje velike prosvjede ostane li obveza da tvrtke plate kaznu za grijeh koji nisu počinile.  

Komentari (3)
Pogledajte sve

Bla bla. Uvijek su našim vrlim gospodarstvenicima drugi krivi.
Kada se testira kvaliteta goriva, kada se špekulira robnim zalihama.
Dragi “šećeraši” Niste vi ništa novo napravili što već drugi nisu pokušali. Sjetimo se samo Poljske i ulasta u EU zonu. na isti način su pokušali špekulirati šećerom.
Šećer je ekonomski neisplativa djelatnost, jer se puno jeftinije dobije iz šećerne trske.
Sve ostalo su potpore, na kojima špekulirate.
Poktrijte se ušima i platite kaznu.

Tko su ovi ljudi na slikama????
Što oni znaju o ovo tematici?
Uvijek su im drugi krivi za njihovo neznanje i propuste!

Dosad smo naslučivali, a sad smo sigurni koja je največa štetočina hrvtske poljoprivrede – Jakovina.

New Report

Close