Država izvlašćuje Gasfin zbog plutajućeg terminala?

Autor: Suzana Varošanec , 07. ožujak 2018. u 22:01
Gasfin je preuzeo Dinino zemljište na Krku/Nel Pavletić/PIXSELL

Interes Gasfin Grupe tiče se i monetizacije Dininog zemljišta pod njihovom kontrolom.

Odluka stručnog povjerenstva o Studiji utjecaja na okoliš za gradnju plutajućeg LNG-terminala na Krku, prema najavama, bit će donesena – danas.

Uz uvjet da plutajući terminal dobije 'zeleno svjetlo', a što se očekuje unatoč eskalaciji antikoalicije lokalno pa i šire, otvara se put za brzo izdavanje lokacijske i građevinske dozvole, navodno sve prije ljeta. Istodobno, zainteresirani dionik Gasfin grupa – i kroz polugu Dinina zemljišta kojeg je preuzela s namjerom pokretanja proizvodnje, ali i šire od toga kroz moguće partnerstvo na kopnenom LNG terminalu, za danas je sazvala prvu press konferenciju u Hrvatskoj.

Predsjednik Uprave Gasfina Davor Grčević u Zagrebu sudjeluje na CEE-2018 plinskoj konferenciji, a kako najavljuje da će iznijeti više pojedinosti o Gasfinovim aktivnostima u Hrvatskoj bit će jasnije i kako će se ta tvrtka i država dalje nositi u svojoj bici za kopneni, odnosno plutajući LNG terminal.

Državna tvrtka LNG Hrvatska kojoj je na čelu Goran Frančić navodno je za izgradnju plutajućeg terminala krenula s postupkom izvlaštenja dijela zemljišta pod kontrolom Gasfina, dok su sa strane Gasfina krenule aktivnosti usmjerene na realizaciju njihovog interesa, kako dio stručnjaka navodi – kroz monetizaciju Dinina zemljišta.

S druge strane, zemljište na kojem se predviđao kopneni terminal navodno je još u vlasništvu Dinine tvrtke kćeri, za koju se odluka o otvaranju stečaja očekuje 15. ožujka, nakon čega kreće i prodaja blizu milijun kvadrata zemljišta s dva bivša Dinina proizvodna pogona. 

Komentirajte prvi

New Report

Close