Država i banke za socijalni model, Udruga franak protiv

Autor: Suzana Varošanec , 02. ožujak 2015. u 22:00
Još uvijek bez dogovora/FOTOLIA

Predstavnici Udruge franak demonstrativno napustili sastanak, reakciju isprovociralo zadnje izvješće Europske komisije o nužnosti socijalnog rješenja.

Nezadovoljni predstavnici Udruge Franak napustili su jučerašnji sastanak u Ministrstvu financija gdje se sastala radna skupina, koju čine predstavnici države, banaka i dužnika.

Demonstrativno su otišli, doznajemo, odbijajući sudjelovati u rješenju problema za građane kojima je pomoć najnužnija jer traže da se radi na rješenju za sve. U zapisnik je navodno ušlo da je Udruga Franak i dalje bez bilo kakvog kriterija, odnosno diferenciranog pristupa, dok su s druge strane, predstavnici države shvatili važnost najnovijih poruka o socijalno motiviranom rješenju iz novoga izvješća Europske komisije. Pomoćnica ministra financija Žana Perić, zadužena za koordiniranje, potvrdila je kako je za novo rješenje ključno da postoji diferencirani pristup.

To bi trebalo značiti pomoć onima koji je trebaju i da nema govora o tome da će Vlada podržavati drugačiji pristup kroz porezne olakšice. Predstavici HUB-a predali su dio iz izvješća EK koji je za to ključan, a ispostavilo se da su iz Udruge Franak odbili razgovorati da se najugoroženijoj skupini brzo pomogne. I to rješenjem koje bi trebalo uvažiti izmjene tri porezna propisa – poreza na dohodak (građani), poreza na promet nekretnina i poreza na dobit zbog poreznog priznavanja rashoda (otpisa) banaka.

Inzistiranje na razgovoru o pomoći svima jednako ili nikome moglo bi otvariti nova pitanja, s kojom legitimacijom ova udruga nastupa i koga štite. Pomoćnica ministra podsjetila je da su banke nudile vrlo povoljnu konverziju kredita uz povlaštene uvjete i povlaštenu kamatnu stopu, što je financijski bilo atraktivno, i to za Linićeva mandata, no Udruga je to tad odbila. Ako MF to dokumentira, moglo bi se govoriti o enormnoj šteti. 

Komentirajte prvi

New Report

Close