Država će u 2015. donijeti 37 novih zakona o gospodarenju otpadom. Što nas sve čeka?

Autor: Poslovni.hr , 20. veljača 2015. u 09:00
Fotolia

Jasno je da će 2015. godina biti presudna za daljnji razvoj sustava i tržišta gospodarenja otpadom u Hrvatskoj

Sektor gospodarenja otpadom jedan je od najaktivnijih segmenata hrvatskog gospodarstva tijekom proteklih godina. Razlog tome su velike promjene u načinu na koji će hrvatski građani i poslovni subjekti u budućnosti biti prisiljeni postupati s otpadom i obveze prema Europskoj uniji koje u tom području postoje. Hrvatska do 2018. godine mora ustrojiti funkcionirajući sustav integriranog gospodarenja otpadom i pri tome radikalno smanjiti svoju trenutnu crnu statistiku prema kojoj se 80 posto otpada i dalje deponira pod zemlju. 

Važni operativni koraci u tim naporima napravljeni su tijekom 2014. kad je i službeno stupila na snagu obveza uvođenja sustava primarne selekcije komunalnog otpada i na čijem se razvoju danas intenzivno radi u velikoj većini hrvatskih gradova i općina.

Ipak, uvođenje takvog sustava tek je temelj cijelog sustava koji će morati biti nadograđen. U infrastrukturnom smislu nadogradnja sustava primarne selekcije otpada bit će gradnja županijskih i regionalnih centara gospodarenja otpadom. Radi se o velikim i financijski izazovnim projektima koji se planiraju diljem Hrvatske i trenutno su u različitim fazama razvoja.

U regulatornom smislu, nadogradnja postojećem sustavu bit će donošenje cijelog niza novih podzakonskih akata koji će precizno definirati sve tehničke, okolišne, tehnološke i financijske aspekte gospodarenja različitim kategorijama otpada u Hrvatskoj.

U tom smislu, jasno je da će 2015. godina biti presudna za daljnji razvoj sustava i tržišta gospodarenja otpadom u Hrvatskoj. 

Naime, samo tijekom ove godine prema službenom planu Ministarstva zaštite okoliša i prirode planira se donošenje čak 37 novih zakonskih i podzakonskih akata vezanih za ovu tematiku. Primjerice, tijekom ove godine država će kroz donošenje novih uredbi i pravilnika definirati uvjete gospodarenja biootpadom, otpadnim tekstilom, ambalažom, gumama, uljem, vozilima, medicinskim otpadom, građevinskim i elektroničkim otpadom te nizom specijalnih vrsta otpada poput onoga koji sadrži azbest.

Uz to, pravilnikom će se urediti funkcioniranje odlagališta otpada, postrojenja za termičku obradu otpada, mijenjat će se Zakon o održivom gospodarenju otpadom, a na koncu će biti donesen i novi nacionalni Plan gospodarenja otpadom za razdoblje od 2015. do 2020. godine. 

Sve ove norme i akti uvelike će definirati uvjete poslovanja u domaćem sektoru gospodarenja otpadom, odnosno sekundarnim sirovinama. Utoliko, za sve poduzetnike i javne subjekte koji posluju u ovom sektoru od velike je važnosti na vrijeme dobiti relevantne informacije o sadržaju ovih zakonskih i podzakonskih rješenja, kao i sudjelovanje u otvorenoj javnoj raspravi koja će se voditi prije njihovog donošenja. 

Croatia Waste Expo – Gospodarenje otpadom najveća je stručna konferencijsko-sajamska manifestacija posvećena problematici gospodarenja otpadom u Hrvatskoj.

Tradicionalno se održava u ožujku, razdoblju godine kad su već moguće adekvatne analize događanja i poslovanja tvrtki iz tog sektora u ranijoj godini, no i poznati svi planovi vezani za izmjene regulative, financijske natječaje i investicije koje će se u sektoru gospodarenja otpadom dogoditi u 2015. godini.

Utoliko, smisao konferencije je da posluži kao mjesto okupljanja i savjetovanja svih bitnih dionika u ovom sektoru – predstavnika komunalnih poduzeća, čelnika lokalne samouprave, proizvođača
opreme, te državnih institucija.

Specifičnost ove konferencije je da sudionicima nudi mogućnost izravne i organizirane komunikacije s predstavnicima ključnih državnih i javnih institucija zaduženih za formulaciju i provedbu politika gospodarenja otpadom u Hrvatskoj, kao što su Ministarstvo zaštite okoliša i prirode te Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Iskoristite mogućnost, nazočite konferenciji i od relevantnih sugovornika potražite odgovore na pitanja koja imate.

Konferencija Croatia Waste Expo – Gospodarenje otpadom 2015. održat će se 19. ožujka 2015. u maloj dvorani Koncertne dvorane Vatroslav Lisinski u Zagrebu, a sve dodatne informacije o programu, kotizacijskim paketima i mogućnostima oglašavanja mogu se naći na internetskoj stranici http://www.poslovni.hr/events/otpad2015.

Komentirajte prvi

New Report

Close