Država će još jednom ‘podmetnuti leđa’ brodogradnji

Autor: Marija Brnić , 05. lipanj 2019. u 13:34
Ministri Zdravko Marić i Darko Horvat još su u pregovorima oko konačnog rješenja/P. Macek/PIXSELL

Uoči današnje odluke o stečaju nad 3. majem u Vladi još pregovaraju o Horvatovoj ideji 120 mil. eura teške kreditne linije za dovršetak brodova, kojoj ministar financija nije sklon.

Prije današnje odluke o otvaranju stečajnog postupka nad 3. majem iz Ministarstva gospodarstva prema Trgovačkom sudu u Rijeci stići će poruka o planu kojeg država, koja je i najveći vjerovnik, ima za riječko brodogradilište.

Proteklih desetak dana u Vladi se razmatralo mogućnost da država osigura kreditiranje dovršetka započetih gradnji za koje su kupci pokazali interes za nastavak suradnje, a za što je prema prvim procjenama potrebno oko 120 milijuna eura. Jučer je još uvijek bilo neizvjesno hoće li ta ideja koju "gura" resorni ministar gospodarstva Darko Horvat dobiti potporu u Vladi, koja o tome mora donijeti konačnu odluku.

 

Ročište o stečaju 3. maja odgođeno za 4. srpnja

Ročište radi rasprave o pretpostavkama za otvaranje stečaja u Brodogradilištu 3. maju ponovno je odgođeno, ovoga puta za 4. srpnja, jer se, kako je rečeno, ozbiljno razmatraju mogućnosti pozitivnog rješenja u 3. maju.

Novom "podmetanju leđa" države za brodogradnju navodno se protivi ministar financija Zdravko Marić. On je tjednima, pa i mjesecima, otvoreno zauzimao stav da će s obavljenim plaćanjima po protestiranim jamstvima za gradnje u pulskoj grupaciji Uljanik, od ukupno 4,42 milijarde kuna, za njega završiti priča s financiranjem brodogradnje uz pomoć države.

U međuvremenu se kalkuliralo s mogućim interesom kineskog CSIC-a, a u slučaju stečaja i nekog od drugih potencijalnih kupaca 3. maja, no zbog kompleksnosti stečaja pristupilo se razmatranju rješenja da država očuvanje proizvodnje osigura kroz posebnu kreditnu liniju.

Budući da su pregovori o modelu kreditiranja gradnje četiri broda u 3. maju u tijeku, nije još poznato što je od mogućih opcija kreditiranja 3. maja za Marića prihvatljivo i gdje će se u traženju optimalnog rješenja naći uprava i stečajni upravitelj 3. maja, te ministarstva gospodarstva, pravosuđa i financija. U riječkom škveru, gdje je uoči stečajnog ročišta jučer bio radnički skup, lobiraju da se rješenje za koje se odluče ne realizira kroz stečaj. 

Komentirajte prvi

New Report

Close