Za dva programa koji su ‘potkresani’ iz proračuna dobili 82 milijuna kuna

Autor: Marija Brnić , 25. studeni 2019. u 15:00
Ministrica poljoprivrede Marija Vučković/PATRIK MACEK/PIXSELL

Među rijetkima koji su u raspodjeli proračuna za iduću godinu ostali “zaboravljeni” jest drvna industrija.

Taj proizvodni sektor koji se godinama podiže i razvija nove programe s dodanom vrijednosti, te ostvaruje najveći sektorski izvozni suficit, resorno Ministarstvo poljoprivrede u 2020. će namjenski podržati s tek – 2 milijuna kuna. Usporedbe radi, ove godine za dva programa koji su "potkresani" proračun je izdvajao 82 milijuna kuna. Točnije, za poticanje razvoja industrijske prerade drva ove je godine dodijeljeno više od 41 milijuna, a 40,7 milijuna bilo je proizvođačima na raspolaganju kroz mjere razvoja konkurentnosti drvnog sektora.

Po obje stavke u 2020. predviđen je isti iznos, po milijun kuna. Predstavnici udruženja i klastera proizvođača iz ovog sektora posljednjih godinu dana s bojazni prate najave moguće recesije na glavnim i tradicionalnim tržištima, budući da ovaj sektor u pravilu prvi biva ozbiljnije pogođen padom potražnje, pa već lobiraju za izlazak na nova, prvenstveno azijska tržišta. Nakon prošle krize upravo politikom praćenja tehnološkog poboljšanja proizvođača ovaj sektor je ohrabrivan, što je donijelo i rezultate u rastu prihoda i izvoza.

"Ministricu je netko pogrešno savjetovao i tražit ćemo sastanak, jer je takva politika pogrešna. Upravo sada potrebno je jače pomagati nova ulaganja i povećanje konkurentnosti u drvnoj industriji ", ističe Danijel Smiljanić, predsjednik Udruženja drvno-prerađivačke industrije pri HGK, inače vlasnik Pan parketa. U Ministarstvu poljoprivrede ovakav rez pojasnili su izvorom prihoda iz kojih se dodjeljuju potpore male vrijednosti, do 200 tisuća eura.

"Za ovu proračunsku godinu za dodjelu potpora male vrijednosti za poticanje razvoja prerade drva i proizvodnje namještaja bila su planirana sredstva u okviru namjenskih prihoda u visini 40 milijuna kuna, na temelju Zakona o šumama. Međutim, po toj osnovi nije bilo priljeva sredstava, što je zahtijevalo iznimne napore Ministarstva poljoprivrede koje je kroz rebalans proračuna i preraspodjelu u studenom osiguralo sredstva za isplatu gospodarstvenicima", stoji u odgovoru Ministarstva poljoprivrede, uz napomenu da je priljev novca promjenjiv po godinama, te će tako biti i u narednoj proračunskoj godini.

Međutim, poručuju i da će, radi daljnjeg poticanja razvoja ovih sektora, kroz izmjene zakona o šumama nastojati osigurati pretpostavke i za dodatne namjenske prihode u narednim godinama. Također navode i mogućnost preraspodjele sredstava unutar utvrđenih limita Ministarstva poljoprivrede radi osiguranja poticanja ovog industrijskog sektora.

Proizvođačima savjetuju i da koriste poticaje male vrijednosti koje Ministarstvo za gotovo iste vrijednosti daje i kroz Mjeru 8. Podmjeru 8.6. iz Programa ruralnog razvoja. Proizvođači kažu kako su svjesni da i preko drugih ministarstava, posebice gospodarstva, te regionalnog razvoja, mogu kompenzirati ovaj gubitak, no ta su sredstva koristili i do sada, ali im je poseban namjenski proračunski "paket" za sektor davao prostor i status, koji sada, kad im je možda i najpotrebniji, gube. 

Komentirajte prvi

New Report

Close