Drvni klaster pokušava otvoriti vrata Kine i Japana

Autor: Marija Brnić , 16. kolovoz 2017. u 14:03
Predsjednik klastera Darko Prodan/G. Stanzl/PIXSELL

Zbog nestabilnosti na tržištima Sjeverne Afrike drvari traže nove prilike za sektor koji raste 19 posto.

Predsjednik Hrvatskog drvnog klastera Darko Prodan i vlasnik tvrtke Cedar Darko Prodan do kraja  tjedna u službenoj je posjeti Kini i Japanu, objavljeno je iz HDK.

Povod je traženje alternativnih tržišta nakon što se nastavljaju nestabilnosti na tržištima Sjeverne Afrike.  Proizvođačima Prodan  sugerira veliku dozu opreza, jer se svakodnevno pojavljuju velike razine poslovnih rizika, prije svega u političkom, monetarnom, ali i komercijalnom smislu. Tržište Egipta koje je bilo glavna izvozna destinacija drvne industrije, na koje je lani plasirano 56 milijuna eura, a 2015. 82 milijuna, po procjenama Klastera pokazuje znakove nestabilnosti, a promjene su, ističe Prodan, moguće u vrlo kratkom roku.

Zbog složenih procedura usporen je i snažniji ulazak na tržište Alžira, pa se europski izvoznici sve više okreću diverzifikaciji tržišta, a na tragu toga HDI kreće ka uspostavi boljih relacija za poslovanje na kineskom tržištu, koje ima veliki potencijal i na kojemu je hrvatska drvna industrija prisutna već 20 godina. Osim o boljim uvjetima za tržište Kine Prodan će voditi službene razgovore i sa sektorskih asocijacijama u Japanu.

To je, kako kaže, izuzetno zahtjevno tržište, zbog strogih standarda i kriterija nije se jednostavno probijati na njemu. Nekoliko naših proizvođača prisutno je u Japanu, no Prodan smatra da je potrebno suradnjom olakšati dolazak našim proizvođačima, budući da je Japan i vrlo zahvalno, bogato tržište, na kojemu se hrvatski drvni sektor može probijati tik uz tunu, naš glavni izvozni adut. A da potencijala ima potvrđuju i najnoviji podaci službene statistike prema kojoj se nastavlja rast proizvodnje u drvoprerađivačkom sektoru po visokim stopama. U prvom polugodištu porast u preradi drva doseže 19 posto, a proizvodnja namještaja veća je od 12 posto. 

Komentirajte prvi

New Report

Close