Drvna sirovina i za 50 novih kupaca, uvjete ispunila 221 tvrtka

Autor: Poslovni dnevnik , 08. siječanj 2019. u 22:00
Spačvi 64.857 m3/Davor Javorović/PIXSELL

Rok za prigovore Hrvatskim šumama do sutra.

U novom nadmetanju za raspodjelu sirovine za drvnu industriju, putem kojeg će Hrvatske šume u ovoj godini na tržište "pustiti" nešto više od 1,15 milijuna kubnih metara drvne građe, uvjete je zadovoljila 221 tvrtka.

Među njima je čak 50 novih kupaca, a zanimljivo je da će za njihove potrebe drvna građa biti osigurana i bez da se premašilo količine prostornog drva naspram prijašnjih razdoblja. Eventualno nezadovoljni drvari prigovore mogu uložiti do sutra u 15 sati.   A kako je jučer objavljeno, za ovu je godinu najviše sirovine odobreno je bjelovarskom proizvođaču iverice – Kronospanu CRO koji je putem javnog poziva osigurao 172.500 kubnih metara.

 

1,15 milijuna

kubnih metara sirovine raspodijelit će Hrvatske šume u ovoj godini

Slijedi tvrtka Drvenjača iz Fužina koja će za svoju proizvodnju rifajnerske drvenjače u 2019. moći računati na 114.418 m3.

Tvornica Šišarka izborila se za 86.593 kubnih metara, Spačvi je odobreno 21.736 m3 manje od trećeplasirane tvrtke, dok je na petom mjestu tvrtki s najviše dodijeljene sirovine Moderator s 61.538 kubnih metara koje će im prodati Hrvatske šume. 

A s te su adrese podsjetili da su, u suradnji sa sektorskim Udruženjem HGK, ograničili maksimalne količine sirovine po pojedinoj tvrtki, kako bi se jednaka prilika dala i malim proizvođačima i tradicionalnim obrtima koji zapošljavaju čak 98 posto svih ukupno zaposlenih u drvnoj industriji.

Cilj je, dodaju, bila i pravednija te transparentnija raspodjela. No intencija je bila i motiviranje proizvođača na realizaciju proizvoda visoke dodane vrijednosti pa se od prošle godine sirovina dodjeljuje i na osnovu faktura iz prethodne godine.

Komentirajte prvi

New Report

Close