Drvna industrija ima snažan razvojni potencijal

Autor: Tomislav Oharek , 28. svibanj 2013. u 22:00
Na 10. drvno-tehnološkoj konferenciji nije bilo predstavnika Hrvatskih šuma/PIXSELL

Kod javnih nabava u Hrvatskoj ne vodi se dovoljno računa o kapacitetima domaće drvne industrije.

Drvna industrija ima snažan razvojni potencijal koji nije odgovarajuće valoriziran u državnim strategijama, iako sektor ima veliku važnost u zadržavanju zapošljavanja u ruralnim područjima.

Pozicija namještaja i proizvoda od drva na hrvatskom tržištu sve je lošija, a poslovi javne nabave ne vode računa o kapacitetima domaće industrije.Zaključci su to jučer završene 10. drvno-tehnološke konferencije koja je pod medijskim pokroviteljstvom Poslovnog dnevnika održana u Opatiji. Okupljene je posebno zasmetalo što na konferenciji nije bilo predstavnika Hrvatskih šuma, glavnog dobavljača sirovine za drvnu industriju, a kako je u svom zaključnom govoru istaknuo Franjo Lucić, predsjednik saborskog Odbora za poljoprivredu, drvna industrija se suočava s problemima koje moraju svi zajednički riješiti jer ćemo u protivnom postati kolonija. S konferencije će se zato uz zaključke Saboru, Vladi, ali i Europskoj komisiji, uputiti niz prijedloga za unapređenje drvno-prerađivačke industrije. Tako se ističe kako odnosi šumara i drvne industrije moraju biti uzajamno koordinirani, a sirovinski resurs mora biti u fokusu hrvatskih vlasti u novom EU okruženju.

Predlaže se i nastavak aktivnosti oko donošenja zakona o preradi drva i njegovo usvajanje po hitnom postupku. Potrebno je mobilizirati i sirovinski potencijal iz privatnih šuma te ga usmjeriti prema drvnoj industriji.Nadalje, potrebno je poticati veće uključivanje jedinica lokalne samouprave u razvojne projekte drvnoprerađivačkih tvrtki posebno u povlačenju novca iz strukturnih fondova. Mora se poticati veća uporaba i potrošnja drva kroz izmjene postojeće zakonske regulative i transfer uspješnih praksi iz inozemstva. U promotivne aktivnosti, pak, na stranim tržištima mora se uključiti gospodarska diplomacija, a potrebno je izraditi izvozne strategije sektora za pojedina tržišta. Potrebno je poticati projekte u regiji JI Europe kao i kandidiranje u sklopu EU programa.Posebno je važno osigurati kontinuitet sustava sektorskih potpora s mogućim povećanjem iznosa, a posebnu pažnju treba usmjeriti na moguće financiranje ove industrije iz fondova EU. Obrazovanju i edukaciji treba posvetiti veliku pažnju, a suradnju s akademskom zajednicom potrebno je dinamizirati i intenzivirati. Također, problematici korištenja drvne biomase treba novi pristup, s uvažavanjem sirovinskih i proizvodnih kapaciteta. 

Komentirajte prvi

New Report

Close