Drvari optužuju: ‘Izvisili smo zbog HEP-a i Vrdoljaka’

Autor: Božica Babić , 05. listopad 2016. u 14:02
Blok L elektrane u Zagrebu 'pojeo' male kogeneracije na biomasu/ Borna Filić/PIXSELL

Drvoprerađivači masovno ulagali u kogeneracijske elektrane, ali su ostali izvan sustava poticaja.

Udruga biomase CROBIOM i Hrvatski drvni klaster (HDK) ne slažu se s politikama poticanja obnovljivih izvora energije (OIE) koje vrlo očito izigravaju europska načela i selektivno pogoduju određenim interesnim skupinama, prije svega ulagačima u vjetroelektrane, ali i HEP-u i njemu povezanim društvima.  U aktivnostima sadašnje tehničke Vlade RH, kao i prethodne iz Milanovićeve Kukuriku koalicije, iščitava se niz sumnjivih poteza koji su bili usmjereni protiv interesa domaće drvne industrije i ulagača u proizvodnju energije iz drva, upozoravaju direktor HDK-a Marijan Kavran i Željko Lovrak, član izvršnog odbora CROBIOM-a.  

Uzbunu u redove drvne industrije najprije je još lani unijela neočekivana odluka u mandatu bivšeg premijera Zorana Milanovića i resornog ministra Ivana Vrdoljaka da bez kvalitetnih argumenata nacionalnu kvotu za vjetroelektrane dignu sa 400 na 740 MW dok je kvota za biomasu ostala zacementirana na 120 MW. Kap koja je prelila 'čašu' strpljenje drvara je nedavna odluka Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA) da status povlaštenog proizvođača na zahtjev tvrtke HEP-Proizvodnja dodijeli za njihov Kogeneracijski blok L u TETO Zagreb i to za razdoblje idućih 25 godina.   Sa statusom povlaštenog proizvođača TETO će od poticaja koje će mu isplaćivati država za prvu godinu uprihoditi 329 milijuna kuna, a ti će milijuni biti prikupljeni kroz povećanu cijenu struje što je novi neplanirani trošak kako za građanstvo tako i za ukupnu gospodarsku scenu.

 

329milijuna

kuna iznosit će poticaji za TE-TO Zagreb u prvoj godini

To je najkraće, novi financijski udar na kompanije premda su se i Milanovićeva i Oreškovićeva Vlada hvalile (sa sličnim stavom nastupa i potencijalni mandatar Plenković) kako će rezanjem parafiskalnih nameta podržati jačanje konkurentnosti lokalnih poduzetnika. I dok zakonska procedura, odnosno definicija koju je postavio Hrvatski operator tržišta električnom energijom (HROTE) kaže da je "povlašteni proizvođač energetski subjekt koji istodobno proizvodi električnu i toplinsku energiju koristeći otpad ili obnovljive izvore energije na gospodarski primjeren način koji je usklađen sa zaštitom okoliša TETO-u je taj status priznat jer je "HEP Proizvodnja dostavljenom dokumentacijom i prilagodbom mjernih mjesta postrojenja dokazala da blok L postignutom godišnjom uštedom primarne energije većom od 10% te visokom efikasnošću, zadovoljava sve uvjete za dobivanje statusa povlaštenog proizvođača.

 

Kavran

Najavljeno poskupljenje diže trošak za OIE na 60.000 kuna mjesečno.

"Skuplja struja naravno nije parafiskalni namet već redovni trošak svake tvrtke. U drvnoj industriji očekuju velike posljedice ovakvih odluka. Tvrtka koja sada struju plaća mjesečno oko 400 tisuća kuna na ime naknade za OIE plaća još 20-ak tisuća kuna, a najavljeno poskupljenje diže trošak za OIE na čak 60.000 kn, upozorava Kavran.  Ističe da dio industrije koja je procesna, poput proizvodnje papira, već ima višestruko veće milijunske račune za struju, pa će ih povećanje te naknade znatno ugroziti. I Lovrak smatra da je ulazak TETO Zagreb 29. prosinca 2015. u sustav poticaja po čudnom modelu u režiji bivšeg ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka velik problem i udar na sve poduzetnike. "Stručna javnost ostala je iznenađena manevrom HEP-a, HERA-e i Ministarstva gospodarstva jer je TETO povlašteni status dobio po tarifnom pravilniku iz 2013., a ne onom iz 2007., kad je postrojenje dobilo uporabnu dozvolu.

Time će HEP ostvariti dodatnu veliku dobit, a trošak će platiti građani i industrija", kaže Lovrak. Svi ulagači koji su investirali u male kogeneracije (od 1 do 10 MW) na drvnu biomasu zgroženi su odlukom o TETO, država im je preko noći uvela konkurenta s 100 MW kojeg je proglasila podobnim stavljajući naglasak na njegove karakteristike visokoučinkovite kogeneracije, umjesto na obnovljive izvore energije, a sve da bi se potpore preusmjerile HEP-u.  "Sve to potvrđuje sumnje da određena državna tijela pogoduju određenim interesnim skupinama, kako prilikom izrade zakona, tako i kod diskrecijskog donošenja kvota, čime su biomasa i drvne kogeneracije degradirane u odnosu na ostale OIE, ne vodeći računa o zapošljavanju na ruralnom području, porijeklu materijala te drugim razlozima kojima se u EU favorizira potrošnja biomase", ističe Lovrak.

 

30projekata

vezanih uz OIE ima u pripremi drvna industrija

I predsjednik Udruženja drvne industrije pri HGK Ivić Pašalić drži da je davanje povlaštenog statusa za TETO iako koristi plin atak na industriju, posebno na drvoprerađivače. Podsjeća da je u Vrdoljakovu mandatu iz ukupne nacionalne kvote od 120 MW za biomasu na nezakonit način špekulativnim projektima podijeljeno čak 65-70 MW, a drvna je industrija ostala zakinuta. "Kad su donosili te odluke, u Ministarstvu su i te kako dobro znali što se iza njih krije, kakve će benefite ostvariti pojedinci, umjesto da se drvnom sektoru pruži potpora kao bi postao još konkurentniji", ističe Pašalić. Od buduće Vlade RH očekuje da nacionalnu kvotu očisti od špekulativnih projekata, razvrgne sve nezakonite ugovore i otvori prostor drvnoj industriji, koja u pripremi ima već 30-ak projekata. 

Komentirajte prvi

New Report

Close