Društvo ‘Potrošač’ traži smanjenje troškova ovrhe

Autor: Poslovni.hr , 26. veljača 2013. u 12:55
Ilija Rkman (Sanjin Strukić(PIXSELL)

Društvo Potrošač poslalo je otvoreno Ministarstvu pravosuđa, odnosno ministru Orsatu Miljeniću, s naslovom ‘Redefiniranje modela provedbe i smanjenje troškova ovrhe’.

Društvo Potrošač poslalo je otvoreno Ministarstvu pravosuđa, odnosno ministru Orsatu Miljeniću, s naslovom 'Redefiniranje modela provedbe i smanjenje troškova ovrhe'. Pismo koje potpisuje predsjednik Potrošača Ilija Rkman prenosimo u cijelosti:

"Neprijeporno su ovrhe obilježile  2012. godinu. U medijima se naglašava činjenica kako je blokirano 242.192 računa građana RH. 

Ta brojka blokiranih računa građana + cca. 370.000 nezaposlenih je zvono za uzbunu !!!

Ta brojka blokiranih računa mora se množiti s brojem 2, 3 ili 4 člana obiteljI koji privremeno ostaju bez sredstava za život i ne mogu ostvariti univerzalno  pravo potrošača na zadovoljenje osnovnih životnih  potreba.

Dakle, danas možemo govoriti o brojci od 484.384 do 968.768 građana koji nemaju sredstava za život, osim „sredstava koji se izuzimaju od ovrhe“, članak 172. Ovršni zakon (NN 112/12).

Zagrebačko Savjetovalište za potrošače Društvo „Potrošač“ od siječnja 2011. godine do danas, dnevno je zasipano bolnim i teškim predmetima, reklamacijama o blokiranim računa zbog različitih slučajeva, uključujući i blokadu zaštićenih sredstava. Ovršni zakon kao  „Damoklov mač“ inducirao je strah  među građanima
„da li će me iz zasjede sačekati neki Prijedlog ili Rješenje o ovrsi“,  što stvara ozračje posvemašnje pravne nesigurnosti !!!

Zašto se zaobilazi pojam i provedba "zastare" sukladno Zakonu o obveznim odnosima?

Stoga,  Društvo „Potrošač“, danas, 3 tjedna do Svjetskog Dana Prava Potrošača (WCRD) , predlaže Vam sljedeće:

– Dopunu „Ovršnog zakona“ sa odredbom da „svaki građanin može otvoriti zaštićeni podračun na koje bi tvrtke i HZMO usmjeravali dio plaće ili mirovine na zaštićeni račun sukladno članku 172. Ovršnog zakona,

– Ovršni postupak učiniti transparentnijim
– Zaustaviti praksu odugovlačenja ovršnog postupka i pogodovanje ovrhovoditeljima
– Smanjiti troškove ovršnog postupka
– Definirati precizan odnos 'ovršnog zakona' i odjeljka 'zastare' iz Zakona o obveznim odnosima
– Tražimo sklopnu potporu i partnerstvo s Ministarstvom tijekom rješavanja prevelikog broja potrošačkih ovršnih predmeta.

Sukladno kazanoga, predlažemo Vam da između 11.03. do 14.03.2013.  godine zajedno s Vašim Ministarstvom žurno organiziramo Okrugli stol  „OVRŠNI ZAKON – ISKUSTVA, PRIJEPORI I IZAZOVI: KAKO  PODIĆI PRAVNU ZAŠTITU GRAĐANA  TIJEKOM  OVRŠNOG   POSTUPKA “"

Komentirajte prvi

New Report

Close