Drugi put zaredom među deset najboljih ‘tradera’ u Europi

Autor: Borivoje Dokler , 28. rujan 2018. u 08:05
Filip Špiranec, Stjepan Zelić, Katarina Mitrović, Tea Logožar i Josip Halužan

U jakoj konkurenciji od 39 timova iz 31 zemlje, osvojili su deveto mjesto te bili najbolji u slučaju Europske investicijske banke te u Social Media Challengeu.

Studenti Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, Katarina Mitrović, Tea Logožar, Josip Halužan te Filip Špiranec, pod vodstvom mentora, također studenta, s Prirodoslovno – matematičkog fakulteta, Stjepana Zelića, sudjelovali su na 3. Rotman European Trading Competitionu.

U jakoj konkurenciji od 39 timova iz 31 zemlje, osvojili su 9. mjesto te bili najbolji u slučaju Europske investicijske banke (European Investment Bank Interest Rate Case). Ovo je drugi put da Hrvatska ima predstavnika, a oba puta su studenti zagrebačkog sveučilišta zabilježili plasman u top 10. Natjecanje se održavalo u Rimu od 23. do 25. kolovoza na rimskom sveučilištu Luiss Guido Carli, a riječ je o simulaciji trgovanja na financijskim tržištima organiziranom u suradnji s Rotman School of Management Sveučilišta u Torontu.

Natjecanje se odvijalo tri dana tokom kojeg su sudionici rješavali pet studija slučaja. Titulu najboljeg ponijeli su studenti Sveučilišta u Varšavi, BI Norwegian Business School smjestio se na drugo mjesto, dok su treći bili studenti Stockholm School of Economics u Rigi. Osim dobrog timskog rada i znanja o trgovanju, gospodarskim kretanjima i financijskim tržištima, od natjecatelja se tražila i doza kreativnosti i brzine.

Puzzle Contest je od sudionika tražio da sastave slagalicu od izmiješanih puzzli trgovanjem istih, a kroz Social Media Challenge se tražila najkreativnija fotografija ispred rimskih znamenitosti. U oba slučaja, upravo je hrvatski tim bio najbolji i pokupio simpatije svih sudionika. "Natjecanje nam je omogućilo da iskusimo osjećaj pravog trgovanja na burzi, onakav kakav se je nekada širio burzama i onakav kakav vlada danas. Osim toga, poznanstva koja smo stekli i druženja koja smo prošli s do tada nepoznatim ljudima, uvijek ćemo pamtiti kao vrijedno iskustvo koje nas je dodatno oplemenilo kao osobe", rekli su nam članovi tima koji neće moći nastupiti u istom sastavu na idućem natjecanju za dvije godine jer neki tada više neće biti studenti.

Ipak, otkrili su nam, idući cilj im je međunarodno natjecanje koje se održava u Torontu, u veljači 2019. godine. S obzirom na činjenicu da im je kao studentima, takvo natjecanje nedostižno iz materijalnih razloga, apeliraju na institucije i sponzore kako bi stekli mogućnost predstavljanja Sveučilišta u Zagrebu na tom međunarodnom natjecanju.Članovima tima inače ovo nije prvi doticaj s natjecanjima ovakvog tipa.

Naime, Filip Špiranec je bio dio tima na Rotmanu prije dvije godine te dio idejnih začetnika hrvatske inačice natjecanja u trgovanju vrijednosnih papira, University Trading Tournamenta. Tea Logožar je dvije godine sudjelovala u organizaciji University Trading Tournamenta, dok su Katarina Mitrović i Josip Halužan ostvarili zapažene rezultate na spomenutom natjecanju. Za kraj smo članove tima upitali kako se, prema njihovu iskustvu, hrvatski studenti snalaze na međunarodnim natjecanjima te koje su im najveće prednosti i nedostaci.

"Nedostatak samopouzdanja je najveći problem koji se javlja kod hrvatskih studenata. Većina ih nije dovoljno motivirana i ne vjeruje da posjeduju znanja i sposobnosti koje bi ih mogli istaknuti u takvim situacijama. Međutim, stvarnost je potpuno drugačija. Vjerujemo da bi ovakve vijesti mogle svakodnevno obasipati medije kada bi studenti više bili motivirani i ohrabrivani od strane akademske zajednice prvenstveno, ali i općenito od zajednice u kojoj djeluju", zaključuju članovi tima. 

Komentirajte prvi

New Report

Close