Drugačije lice Hrvatske: Imaju snažnu industriju, malu nezaposlenost i visok natalitet!

Vetropack Straža (Zeljko Pusec/PIXSELL) Vetropack Straža (Zeljko Pusec/PIXSELL)

Razvijena općina, zaposleni ljudi, visok natalitet - navala je na vrtić i 60-ak djece na listi je čekanja.

Ekipa HRT-ovog magazina Labirint obišla je Hum na Sutli, malo mjesto 50-ak kilometara sjeverozapadno od Zagreba i snimila priču o njegovim stanovnicima koje nije uništila hrvatska privatizacija.

U Humu na Sutli stopa nezaposlenosti je oko 2 posto, natalitet je visok, tvrtke zapošljavaju cijele razrede, ističu s HRT-a. Riječ je o maloj općini s velikom industrijom, a ovdje se od stakla živi već stoljeće i pol, ono je simbol mjesta.

Danas u rukama Švicaraca, Vetropack Straža zapošljava 607 zaposlenika, proizvodi na tri staklarske peći 11 proizvodnih linija, 250 tisuća tona stakla ili 950 milijuna boca godišnje. Vlakom, tegljačima, pa čak i traktorima staklenke otpremaju iz Huma. Od proizvodnje 70 posto se izvozi, s tim da od tih 70 posto izvoza 80 posto se odnosi na prostor bivše Jugoslavije.

U blizini je još jedno hrvatsko gospodarsko čudo. Malo je poznato da je svaka deseta boca u svijetu izašla baš iz humskoga kalupa, ali i to da OMCO svake godine zaposli cijeli jedan razred metalaca iz Krapine. U vlasništvu su Belgijaca, rade u tri smjene, dobivaju 13. plaću, a prosječna neto-plaća 5500 kuna, piše HRT. Razvijena općina, zaposleni ljudi, visok natalitet - navala je na vrtić i 60-ak djece na listi je čekanja. 

I to je Hrvatska: općina sa snažnom industrijom, dobrim standardom, visokim natalitetom i gotovo bez nezaposlenih, ističe HRT.

Komentari (5)
 • Lukica
  Lukica 9:51 4.7.2014.

  Pametni, vrijedni, pedantni zagorci. Zagorci su uvijek birali pametne i bistre vođe….Ovo je čist primjer kulture i mentaliteta, a samim time i uređenosti društva i industrije…Malo mjesto, a dvije velike strojarske firme…

 • delboy
  delboy 18:33 24.3.2014.

  već godinama ovakve vijesti dolaze isključivo iz zagorja, istre ili međimurja. to su očito sredine gdje se šuti i radi, dok se drugdje stalno nešto kuka i nariče i proziva. zasukati rukave, pogledati kako sam možeš promijeniti sebe i svoju okolinu i kako unaprijediti posao sam, bez pomoći drugih - to je recept. sve ostalo su bajke i nemaju veze sa poduzetništvom.

 • osi3
  osi3 18:29 24.3.2014.

  Eto kako novinari temu fokusiraju na trivijalne stvari, potpuno promašujući poantu.

  Jednak uspjeh bi postigli BILO GDJE u Hrvatskoj, samo da im se pusti da investiraju, a uspješni su jer su izvoznici i ne ovise o crnoj rupi hrvatske ekonomije.

  Hum na Sutli se razlikuje od Hvara, Dubrovnika, Zagreba, Splita ili Rijeke samo po tome što tu političari očito vjeruju proizvodnji i nema besposličara-ekologa da sprječavaju investicije. Mogao bih se kladiti da bi eko-udruge i opstrukcije u uredu za prostorno uređenje učas blokirale ovu istu tvornicu da je u Zagrebu.

  Također, u Zagrebu ili Rijeci bi previsoke, reketarske komunalne naknade i kaos u prometu smanjili profitabilnost ove proizvodnje. To su gradovi rezervirani za SDP činovnike-neradnike i njihovu rodbinu i kumove. U Splitu pak nisu u stanju niti formirati jednu jedinu proizvodnu zonu, pa investirati ne bi mogao ni neki alkemičar.

  drugim riječima razlika je u POLITIČARIMA i spremnosti glasačke mase da prihvati s-anja političara, a ne u podneblju, krajoliku, čak ne ni u stručnosti radne snage.

Pogledaj ostale komentare na temu
Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!