Druga najveća banka u Njemačkoj planira ukinuti 9.600 radnih mjesta

Autor: Poslovni.hr/Hina , 29. rujan 2016. u 16:08
Foto: Thinkstock

U cijeloj 2016. godini očekuju ipak “blago pozitivne” rezultate.

Druga po veličini njemačka banka Commerzbank objavila je u četvrtak da planira ukinuti 9.600 radnih mjesta do 2020. godine i uskratiti isplatu dividende kako bi platila troškove restrukturiranja od 1,1 milijardu eura.

U banci sa sjedištem u Frankfurtu napominju da će zbog tog plana, koji u petak mora odobriti nadzorni odbor, zabilježiti gubitak u trećem tromjesečju s obzirom na otpis goodwilla i druge nematerijalne imovine.

U cijeloj 2016. godini očekuju ipak "blago pozitivne" rezultate.

Bude li plan odobren, broj radnika smanjit će se za oko 9.600, u odnosu na sadašnjih 51.300. Menadžeri predviđaju da će restrukturiranje donijeti uštedu od 6,5 milijardi eura godišnje i omogućiti otvaranje 2.300 novih radnih mjesta. 

Kao i ostale njemačke banke, i Commerzbank je suočen s nepovoljnim trendovima, uključujući niske kamatne stope u eurozoni, strogu regulaciju, žestoku konkurenciju i dolazak na tržište novih digitalnih aktera.

Članovi uprave žele postići "održivu profitabilnost" fokusom na privatne i poslovne klijente, te smanjenjem aktivnosti u segmentu investicijskog bankarstva, navodi se u priopćenju.

Povlačenjem iz investicijskog bankarstva "ublažit će se oštre oscilacije poslovnih rezultata i smanjiti rizici regulatornih promjena i osloboditi kapital za temeljno poslovanje", dodaje se.

Radi pokrivanja troškova restrukturiranja banka će "na neko vrijeme obustaviti isplatu dividende".

Commerzbank je prošlu godinu zaključio s dobiti od 1,06 milijardi eura i isplatio dividendu prvi puta od financijske krize 2008., u iznosu od 20 eurocenti po dionici.

Komentirajte prvi

New Report

Close