Dronovi bi mogli nadzirati hrvatske granice

Autor: Poslovni.hr , 08. svibanj 2017. u 09:28
Foto: Goran Stanzl / Pixsell

U Ministarstvu unutarnjih poslova (MUP) razmatra se mogućnost nabavke te tehnologije.

Hrvatske granice, na mjestima gdje je teren nepristupačan, mogle bi u skoroj budućnosti nadzirati bespilotne letjelice. Prema neslužbenim informacijama, u Ministarstvu unutarnjih poslova (MUP) razmatra se mogućnost nabavke te tehnologije koja bi se koristila na dijelovima granice na kojima je druga vrsta nadzora otežana i manje učinkovita.

Kako piše Novi list, ta opcija spomenuta je i u izvješću o provedbi revidiranog Schengenskog akcijskog plana za 2016. godinu, kojim Ministarstvo unutarnjih poslova izvještava Vladu o pripremama za pristupanje Hrvatske schengenskom prostoru. Plan je Vlada usvojila na sjednici sredinom travnja.

U tom dokumentu MUP, govoreći o tehničkoj opremi za nadzor vanjske granice, navodi da se razmatra potreba »nabave dodatnih terenskih vozila, QUAD-četverocikala, mogućnosti upotrebe dronova i bespilotnih letjelica«. Bespilotne letjelice koristile bi se za nepristupačan teren, primjerice, u šumama, pojašnjavaju naši izvori, dodajući da nije izgledno da će se ta tehnologija nabavljati već ove godine.

Komentirajte prvi

New Report

Close