Dražen Breglec napušta City Ex, bit će šef tvrtke za energetsku učinkovitost

Autor: Suzana Varošanec , 25. rujan 2014. u 08:57
Dražen Breglec prije dolaska u City Ex radio je u državnoj administraciji/Marko Prpić/PIXSELL

Razvili su poseban program za hotelijerstvo, zanima ih i javni sektor, kao i energetska obnova stambenih zgrada.

Dražen Breglec napušta kurirsku tvrtku City Ex, gdje je četiri godine bio član Uprave za razvoj, i preuzima vođenje nove tvrtke GGE Zagreb.

Njegovoj je odluci, kaže, tek dijelom pridonijela besperspektivnost na tržištu poštanskih usluga za nove operatere i nazadovanje liberalizacije. Glavni je razlog suradnja s tvrtkom GGE Ljubljana, u vlasništvu Gorenja, Geoplina te Energetike Ljubljana. U energetskom savjetovanju i inženjeringu, razvoju energetskih postrojenja i energ. ugovaranju ta tvrtka ima najbolje reference u Sloveniji, a širi se i na regiju. U slučaju GGE-a Zagreb vlasnici su se odlučili za hrvatski menadžment.  

"Na području energetskog ugovaranja po tzv. ESCO modelu tržište u Hrvatskoj trebalo bi konačno zaživjeti. GGE je razvio poseban program za poboljšanje energetske učinkovitosti u hotelijerstvu, a interesantan namm je i javni sektor te energetska obnova stambenih zgrada", kaže Breglec. Kane provoditi investicije po ESCO modelu koji je, tvrdi, win-win model za korisnika: uštede počinje ostvarivati odmah, investiciju koja se sufinancira iz nacionalnih i EU sredstava dobiva u cijelosti bez naknade i zaduženja, a rizik financiranja i ušteda snosi pružatelj usluge.

Iako dosad taj model u nas nije donio očekivane rezultate, Breglec ističe da se stvaraju preduvjeti za uzlet investicija koje će proizaći iz poboljšanja energetske učinkovitosti zgrada. U finalnoj je fazi novi Zakon o energetskoj učinkovitosti. "On je značajan iskorak za poticanje investicija u energetskoj učinkovitosti. Energetska obnova tri posto javnih zgrada godišnje, svih zgrada izgrađenih do 1990. koje se planiraju obnoviti do 2030., potencijal je veći od 100 mlrd. kn investicija u idućih 15 godina. Želimo se pozicionirati među vodeće tvrtke na području energetske učinkovitosti", kaže Breglec.

U iduće dvije godine planiraju 20-ak novih radnih mjesta, pretežno inženjera strojarstva i energetike. Kumulativni učinak za gospodarstvo koje će postići tvrtka mjerit se u desecima milijunima eura investicija i tisućama radnih mjesta koje će one stvoriti, optimističan je Breglec, koji je prije dolaska u City Ex  bio državni tajnik u Ministarstvu prometa.

Komentirajte prvi

New Report

Close