Drava probila led u osnivanju proizvođačkih organizacija

Autor: Božica Babić , 03. siječanj 2014. u 17:01
Ovo je prva osnovana udruga iako pravilnici o osnivanju postje već dvije godine/FOTOLIA

Osnivanje proizvođačkih organizacija uvjetuje Europska komisija, ali potpore iz EU tek dogodine.

Ovo je zapravo naš izlaz iz geta, konačno smo u poziciji da proizvedeno mlijeko prodajemo kome i kako želimo. Nema više nevještih razgovora farmera s otkupljivačima mlijeka o cijeni i uvjetima. Udruženi ćemo u pregovorima sa mljekarskom industrijom i državnom administracijom bolje braniti interes članstva. Sada smo u prednosti jer, mlijeko koje proizvedemo možemo ponuditi i kupcima izvan Hrvatske," kaže Nikola Pajek, predsjednik prve proizvođačke organizacije osnovane od strane hrvatskih poljoprivrednika dva dana prije isteka 2013. pod imenom Drava.

Ne taji nezadovoljstvo što od  Ministarstva poljoprivrede ne samo da nisu dobili ni riječ potpore nego su, otkriva, zbog nemarna odnosa i odugovlačenja postupka nepovratno izgubili cijelu proteklu kalendarsku godinu.Proizvođačke organizacije uvjetuje Europska komisija koja je za razdoblje 2014.-2020. predvidjela i posebne stimulativne potpore koje su, iznosi, za ovu godinu za njih izgubljene upravo radi zakašnjela osnutka. Naime, još trebaju dobiti 'pečat' odobrenja od strane resornog ministarstva te potom postaviti i ustroj organizacije kako bi se mogli kandidirati za europske potpore koje godišnje mogu iznositi i do 80.000 eura.

Proizvođačkoj organiziciji pristupilo je članstvo iz udruga: Drava, Bilogora te križevački Uzgajivači simentalskog goveda ali i mnogi farmeri kao pojedinci, a među njima i predsjednik Hrvatskog saveza udruga proizvođača mlijeka Davor Blažić. Pajek je više nego zadovoljan osnivačkim skupom održanim u općini Molve na kojem se okupilo 130 proizvođača mlijeka iz više županija, od Karlovačke preko Bjelovarsko-bilogorske i Koprivničko-križevačke do Virovitičko-podravske, koji godišnje zajedno proizvedu oko 11 milijuna kilograma mlijeka.

I direktor udruge Otvoreni ured Damjan Bogdanović upozorava da osnivanje većeg broja proizvođačkih organizacija (u sektoru mljekarstva, voćarstva, maslinarstva i vinogradarstva) kasni upravo radi manjkave potpore Ministarstva poljoprivrede. Najveći broj poljoprivrednika, njih više od 90 posto, nema odgovarajuće obrazovanje, a postupak koji moraju proći do registracije proizvođačke organizacije vrlo je zahtjevan. Stoga je, smatra, Ministarstvo poljoprivrede, možda kroz svoju savjetodavnu službu, moralo šablonizirati postupak izradom tipiziranih upitnika i tako poljoprivrednicima olakšati proceduru. Činjenica da je ovo tek prva udruga iako su pravilnici usvojeni prije više od dvije godine najbolje ilustrira stanje na terenu te svjedoči kako tko i uspije registrirati proizvođačku organizaciju u 2014. ipak neće povući potpore raspoložive u europskoj blagajni.

Komentirajte prvi

New Report

Close