Drakonska kazna Porezne i za kunu viška u blagajni

Autor: Nikolina Buljan / VLM , 01. ožujak 2013. u 17:24
Ilustracija (Photo: Luka Stanzl/PIXSELL)

U nešto manje od dva mjeseca Porezna je obavila 10.688 nadzora.

Porezni inspektori obilaze Hrvatsku i kažnjavaju one koji se ne drže Zakona o fiskalizaciji u prometu gotovinom. Od 8. siječnja pa do jučer obavili su 10.688 nadzora te utvrdili 588 prijestupnika.

Zadnjih dana pokazalo se i da višak od 50 kuna u kasi označava povredu Zakona pa je jedan virovitički kafić zbog toga dobio kaznu od 10.000 kuna. Zato smo u Poreznoj pitali koliki je prag tolerancije, odnosno koliko viška ili manjka ugostitelji i trgovci smiju imati u blagajni?

“Navedenim zakonskim propisima nije propisan iznos dopuštenog manjka odnosno viška gotovine u blagajni što znači da iznos gotovine u blagajni mora odgovarati iznosu evidentiranog prometa putem izdanih računa", stoji u odgovoru Porezne.

Poznato je kako su kazne visoke te bi samo za jedno neizdavanje računa, vlasnik mogao dobiti kaznu od 10.000 kuna, pa sve do 500.000 kuna, pri čemu može biti kažnjena i odgovorna osoba u pravnoj osobi u iznosu do 50.000 kuna.

Kako saznajemo, mnogi se boje najavljenih drakonskih kazni u slučaju povrede Zakona o fiskalizaciji pa radno vrijeme trgovina više nije 'prilagodljivo' te neki prehrambeni lanci upozoravaju kupce da kupovinu obave do kraja njihova radnog vremena, jer ni minutu kasnije ne smiju izdati račun.

Ipak, u Poreznoj kažu kako ovo pitanje nije u njihovoj nadležnosti te porezni inspektori ne kažnjavaju poduzetnike ukoliko račun bude izdan nakon kraja radnog vremena već ukoliko i utvrde nepravilnosti, svoje prijave šalju Državnom inspektoratu koji se kasnije može pozabaviti tim problemom.

Komentari (13)
Pogledajte sve

a kad u državnoj blagajni ima manjka 15 milijardi kuna ,koliko bi tek sebi tribali opizdit kaznu?

Bravo Slavko Zedong.Samo ostro. Red treba postojati. Treba jos drakonskije kaznjavat ove lopuze. Ne bih se zaustavio ni kaznjavanjem oduzimanja cjelokupne imovine prijestupnika,ali ako ni to ne poluci rezultate predlazem smaknuce na trgovima gradova gdje prijestupnici imaju prijavljeno prebivaliste odnosno uobicajeno boraviste.


Svi se sjatili na ugostitelje. Neka malo prorešetaju javne bilježnike..

E moja karamela, registrirana samo da bi ovo napisala. [emo_smijeh]. Bilježnici imaju sve crno na bijelo i bez računa. Svaka ovjera, svaki posao je u knjizi. Odvjetništvo je drugo, kao i stomatolozi. To je sve “kako se dogovorimo”, ali bilježnici nemaju mogućnost nešto staviti u promet bez traga u arhivi.

I da, nisam bilježnik i nemam nikakvog interesa, ali radim u jednom uredu pa znam iz prve ruke.



@Strawberry
, ne samo zubari, nego odvjetnici i skoro sve usuzne djelatnosti, nitko ne izdaje racune. Kad sa ja u Zagrebu prijavio poreznoj da izdajem dva stana i da zelim platiti porez, oni su zinuli. Mi nemamo kulturu placanja poreza a svi zelimo da drzava financira sve potrebe. Od parazitskih seljaka, preko nesposobnih brodograditelja pa sve do gomile branitelja i invalidskih mirovina.
Kad bi drzava uspjela samo za 50% smanjiti sivu ekonomiji, pdv bi mogao pasti na 19%.

PDV bi i dalje ostao 25% jer bi se novci koristili da se uhljebe novi clanovi partije, da se kupe glasovi umirovljenika i drzavnih zaposlenika.

PDV bi se jedino smanjo Nini Pavicu na 1%, a ostalima bi i dalje bio 25%.

Sve receno ja se nikada ne bih vratio kod onoga koji mi ne izda racun. Ne zbog toga sto vjerujem da ce vlada pametno potrositi prikupljeni porez nego zbog toga jer zelim podrzati one koji placaju poreze.

New Report

Close