D. Biondić: Podržat ćemo ulazak strateškog partnera u Centar banku

Autor: Ana Blašković , 16. kolovoz 2013. u 10:05
Dragutin Biondić očekuje da u dokapitalizaciji sudjeluje i Alternative Invest koji bankom upravlja u posljednjih 12 mjeseci/Marko Lukunić/PIXSELL

Predstavnici slovačke J&T banke predstavit će svoje planove za daljnji razvoj Centar banke na današnjoj skupštini dioničara.

Na današnjoj skupštini Centar banke pred vlasnike stiže ponuda slovačke J&T banke za dokapitalizaciju koja bi trebala okončati sukob najvećih dioničara te osigurati banci dovoljno kapitala za stabilno poslovanje.

Premda službene obavijesti na Zagrebačkoj burzi nije bilo ni dan uoči skupštine, neslužbeno doznajemo da će se predstavnici J&T banke predstaviti dioničarima i iznijeti im planove razvoja banke. Banka bi se dokapitalizirala u iznosu od najmanje 150, a najviše 200 milijuna kuna, odnosno po deset kuna za dionicu. Pravo na sudjelovanje imali bi svi dioničari prema financijskoj snazi čime bi se postojeći omjer snaga bio manje narušen nego prema početnom (trenutno aktualnom) prijedlogu da dokapitalizaciju provede Alternative upravljanje uz isključenje svih ostalih. Ne iznoseći detalje, u Upravi Centar banke na čelu s privremenim predsjednikom Tomislavom Marincem vlada optimizam.

"Pronašli smo rješenje na zadovoljstvo svih te očekujemo da će na skupštini dioničari prihvatiti prijedlog i da će dokapitalizacija uskoro biti provedena", rekao je za Poslovni dnevnik Marinac. Nekadašnji najveći vlasnik banke Dragutin Biondić, koji je sa 33 posto glasova kroz Heruc drugi po veličini dioničar, kaže da će "podržati prijedlog koji će osigurati dokapitalizaciju za osiguranje dugoročne stabilnosti na način da se ne krše prava malih dioničara". "Podržavamo i ulazak jakog strateškog partnera jer bi to sasvim sigurno dugoročno stabiliziralo poslovanje i omogućilo daljnju provedbu procesa konsolidacije sektora", kaže Biondić dodajući da očekuje i sudjelovanje Alternative investa. Kad budu objavljeni detalji vidjet će se dolazi li ponuda slovačkog investitora, inače partnera države u fondu za gospodarsku suradnju Alternative PE, uz uvjetne klauzule ili ne.

To bi ponajprije bilo čišćenje bilance koje je i dalje aktualna tema u Centar banci, no uvjet za to je dovoljna razina kapitala na teret kojeg idu rezervacije. U financijskim krugovima spekulira se da je uvjet za ulaz novog ulagača bila čista bilanca, odnosno da problematični portftelj vrijedan 265 milijuna kuna preuzme država, koja povukla iz ulaganja kroz FGS-ove u banke iako 'pospremanje' nije završeno. Uprava kratko poručila da "trenutno pregovaraju o kupovini određenog dijela portfelja s više strana u cilju dodatnog jačanja banke". 

J&T banka

Bilanca od 3,3 mlrd. eura

Slovačku J&T banku dioničarima Centar banke predstavit će njezina potpredsjednica Monika Cereova koja je upravo zbog godišnjeg okupljanja dioničara stigla u Zagreb. Banka, inače, dio J&T financijske grupacije, s orijentacijom na privatno bankarstvo. Na kraju ožujka bilanca J&T banke u Češkoj iznosila je 3,3 milijarde eura uz istodobno ostvarenih 12,8 milijuna eura operativne dobiti. Centar banka na kraju lipnja smanjila je bilancu za 11 posto na 1,4 milijade kuna, a gubitak je dosegnuo 66,4 milijuna kuna uz 53,8 milijuna kuna rezervacija za loše kredite.

 

NOVE INFORMACIJE

Centar banka je jutros na Zagrebačkoj burzi objavila obavijest o dokapitalizaciji koju možete pročitati ovdje.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Predložio bih da se s ovakvim komentarima, dragi Tuzni, zadržiš na forumima koji se bave manje stručnim temama. Ovako mi više sličiš na nekoga tko pod paskom anonimnosti liječi neke svoje frustracije i mržnje.
Prije godinu dana APEQ je uložio 98m kuna, a Heruc 34m kuna u dokapitalizaciju banke. Meni se to baš i ne čini kao isisavanje.
Ponudi J%T Banke ne mogu komentirati na temelju novinskog članka jer se i u samom članku koristi riječ “špekulira se”. Mislim da ni Poslovni ne bi smio objavljivati članke koji se baziraju na špekulacijama i glasinama. A zvati banku koja očito uspješno posluje u zemlji EU “mafijozerima” je u najmanju ruku nekulturno i uvredljivo.
S obzirom na kriterije tretiranja problematičnih kredita koje svim bankama u Hrvatskoj po najnovijoj odluci diktira HNB, strateške ulagače će uskoro trebati sve male i srednje banke. Jednako bi se teško sa takvom regulativom nosile i napr. ZABA, PBZ i neke druge velike banke da iza sebe nemaju “financijski snažne majke” u Italiji, Austriji i Francuskoj koje će, ukoliko to zatreba, stati iza njih. U tom smislu je ovaj potez potpuno logičan i daljnja konsolidacija malih banaka je nužna ali i jedino moguća pod “kišobranom” financijski snažnog ulagača.
U svakom slučaju, danas treba pozdraviti svako strano ulaganje u hrvatski bankarski sektor, napose zato jer ih trebamo.
Meni je interesantno kako se sad odjednom više ne spominje APEQ kao investitor i ne objašnjavaju se razlozi zbog kojih su odustali od ulaganja.

MA TOME LOPOVU NIŠTA DRUGO I NE PREOSTAJE!!
DOVEO JE BANKU U ZADNJIH PAR GODINA DO BANKROTA SISAJUĆI IZ NJE NA RAZNE NAČINE NOVCE!!
SADA TU GLUMATA DA SE ODUPIRE, A ZAPRAVO ZAJEDNO S ČEŠKIM I NAŠIM MAFIJOZERIMA SE SPREMA TU BANKU PRODATI A I NE TREBA JU PRODATI JER TO MAFIJOZERIMA IZ J&T TREBA SAMO ZA PRANJE NOVACA.
TA ZAMISLITE KOJI MAFIJOZER IZ NAŠE ZEMLJE JE U J & T BANCI??
DA NE BI SKANDALOZNO BANKROTIRALA JOŠ I TRAŽE DA DRŽAVA UČESTVUJE PONOVNO!
STRAHOTA KAKO SU SE RAZVILI LOPOVI U ZADNJIH 20 TAK GODINA!!

New Report

Close