‘Dragi Boris, nikad neću zaboraviti tvoj optimizam i dobrodušnost’

Autor: Agencija VLM , 01. listopad 2012. u 10:43
Na zgradi Hrvatskog sabora izvješena crna zastava / PXL

Tužan zbog gubitka velikog čovjeka i prijatelja, izražavam sućut Hrvatskom saboru i svim zastupnicima koji su izgubili predsjednika koji je cijeloj Hrvatskoj bio na ponos, napisao je Josipović.

Nešto prije devet sati u Plavom salonu u Hrvatskom saboru otvorena je knjiga žalosti za Borisa Šprema. Među prvima su se u nju upisali predsjednik države Ivo Josipović, premijer Zoran Milanović, potpredsjednici Vlade Milanka Opačić i Neven Mimica, potpredsjednici Sabora Josip Leko i Nenad Stazić, Davor Bernardić te HDZ-ova Jadranka Kosor.

Predsjednik RH Ivo Josipović oprostio se s predsjednikom Hrvatskog sabora riječima da je bio izuzetan političar i državnik, dobar čovjek i iskren prijatelj.

– Tužan zbog gubitka velikog čovjeka i prijatelja, izražavam sućut Hrvatskom saboru i svim zastupnicima koji su izgubili predsjednika koji je cijeloj Hrvatskoj bio na ponos. Izražavam sućut i obitelji Borisa Šprema, njegovim prijateljima i svima koji su ga voljeli. A takvih je puno. Mnogi su ga poštivali i voljeli kao političara i kao čovjeka jer je bio domoljub, staložen i koncilijantan, istinski humanist, uvijek otvoren svima bez obzira na njihov društveni i politički položaj, spreman u sugovorniku vidjeti, prije svega, osobu dostojnu poštovanja. Privlačio je svojom vedrinom i optimizmom, koji ga nije napuštao ni u teškim trenucima njegove bolesti. Njegove ljudske vrline krasile su i njegov politički rad. Bio je krajnje odgovoran, znajući težinu javno izgovorene riječi, koje je uvijek birao neovisno o tome je li razgovarao s političkim istomišljenicima ili suparnicima. Svojim vrlinama oplemenio je javni život i sve nas koji smo imali čast i radost živjeti s njim. S poštovanjem i ljubavlju uvijek ću se sjećati Borisa Šprema, dobrog čovjeka i prijatelja, predsjednika Hrvatskog sabora – napisao je Josipović.

Nakon upisivanja u knjigu potpredsjednik Vlade Neven Mimica je rekao:

– Tridesetak zajedničkih godina koje smo proveli sigurno ostavlja nadu u ono što smo zajedno radili, a to je da može biti bolji, drugačiji i pošteniji svijet. Zbog toga sam danas uputio posljednji pozdrav dobrom dragom drugu – kazao je.

>> Posljednji ispraćaj B. Šprema u četvrtak na Mirogoju u 12 sati

Potpredsjednik Sabora Nenad Stazić nakon upisivanja u knjigu kazao je da će Šprema pamtiti kao dobrog čovjeka. – Prekrasan čovjek, čovjek blaga osmjeha i dobre volje prema svima, čovjek tolerancije. Svi mi za života gradimo nekakav hram, njegov je hram hram dobrote i ljudskosti, hram pravednosti i poštenja. Po tome ćemo ga pamtiti – tvrdi Stazić.

– Dragi Boris, nikada neću zaboraviti tvoj optimizam i dobrodušnost. U ovih desetak godina našeg poznanstva i prijateljstva puno toga nas je zbližilo. Nedostajat ćeš puno – napisao je Milanović.

Komentirajte prvi

New Report

Close