Dr. sc. Julije Domac po treći puta izabran za predsjednika FEDARENE

Autor: Objava za medije , 23. svibanj 2019. u 12:17
Foto: press

U razdoblju od 2013. do 2019. godine, udruženje FEDARENE je pridobilo 28 novih članova, od prošle godine otvoren je i poseban ogranak za europske otoke, a provedeno je čak 16 EU projekata vrijednih više od 2 milijuna eura.

Na Godišnjoj skupštini FEDARENE, održanoj 23. svibnja 2019. u gradu Växjö, na jugu Švedske, povjerenje preko 70 članova Udruženja, ponovo je dobio dr. sc. Julije Domac, ravnatelj REGEA-e, najveće hrvatske regionalne energetske agencije. Izvorno utemeljeno još 4. lipnja 1990. od strane šest velikih europskih regija – Rhône-Alpes, Provence-Alpes-Côte-d’Azur, Wallonie, País Vasco, Aquitaine and Nord-Pas-de-Calais, FEDARENE je danas jedna od najuglednijih europskih mreža aktivnih u području održivog korištenja energije, dok je REGEA nakon 11 godina rada, po dobivenim nagradama i provedenim projektima zasigurno među najuspješnijim europskim energetskim agencijama.

Tijekom dva protekla mandata na čelu FEDARENE, dr. sc. Julije Domac je stalno radio na podizanju kapaciteta ureda FEDARENE u Bruxellesu te jačanju utjecaja Udruženja na definiranje europske energetske politike kroz suradnju s europskim institucijama. Danas FEDARENE sudjeluje u gotovo svim važnijim EU inicijativama na ovom području – kao koordinator u sekretarijatu EU inicijative Covenant of Mayors koja okuplja preko 7700 europskih gradova i općina, kao jedan od ugovornih partnera programa European City Facility koji će s preko 10 milijuna eura sufinancirati investicijske programe europskih gradova te kao jedan od nositelja EU inicijative ManagEnergy. Na osobnoj razini, dr. sc. Julije Domac je i član Političkog odbora EU inicijative Covenant of Mayors te više savjetodavnih tijela Europske komisije.

U razdoblju od 2013. do 2019. godine, udruženje FEDARENE je pridobilo 28 novih članova, od prošle godine otvoren je i poseban ogranak za europske otoke, a provedeno je čak 16 EU projekata vrijednih više od 2 milijuna eura.

Dr. sc. Julije Domac osobno je pokrenuo je i dodjelu godišnje nagrade Roger Léron koja će se 2019. godine dodijeliti po peti puta, a dodjeljuje se pojedincima i institucijama za izvanredne zasluge na području promicanja energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije na lokalnoj i regionalnoj razini. Nagrada je dobila ime u spomen na Rogera Lérona, pionira regionalnog energetskog razvoja u Europi i jednog od osnivača FEDARENE.

Thekla Heinel, B.S&U, Berlin/Njemačka: Julije je pravi i istinski Europljanin koji je u FEDARENE donio svoju izvanrednu kompetenciju i veliki angažman. Tijekom njegovog predsjedanja, FEDARENE i članovi Udruženja postali su utjecajniji i vidljiviji u Bruxellesu i diljem Europe.

Seamusa Hoyne, glavni tajnik FEDARENE, Limerick/Irska: Julije Domac je dao ključan doprinos u otvaranju novih strateških mogućnosti za FEDARENE kako bi se povećao utjecaj Udruženja na energetsku tranziciju u Europi. Poticanjem inovacija on je omogućio FEDARENE i članovima da budu prepoznati kao ključni dionici u razvoju energetskog sektora u Europi.

Za novi mandat na čelu FEDARENE, Domac je najavio još veći angažman na promoviranju europskih vrijednosti i okupljanju političkih čimbenika iz europskih gradova, regija i europskih institucija u Bruxellesu. Novi članovi Europskog parlamenta i Europske komisije imaju priliku postići da razdoblje od 2020. do 2030. godine ostane zapamćeno u povijesti kao desetljeće u kojem je Europa ponovno otkrila sebe. Njihova ambicija može usmjeriti Europsku uniju na pravi put prema gospodarskoj i društvenoj transformaciji potrebnoj da bi se do 2050. godine postigla ugljična neutralnost i potpuna energetska samodostatnost, najavio je dr. sc. Julije Domac nakon ponovnog reizbora.

Komentirajte prvi

New Report

Close