Doživljaj korupcije u EU splašnjava, ali kod nas raste

Autor: Jadranka Dozan , 20. veljača 2018. u 22:00
Korupcija pogađa 60% Hrvata/Goran Jakuš/PIXSELL

Čak 58 posto ispitanika u Hrvatskoj sudove smatra zonama davanja mita i zlouporaba ovlasti.

Istraživanja Eurobarometra o percepciji korupcije u poslovnom sektoru i javnosti i ranije su upućivala da se u nas to smatra izraženijim problemom nego u većini zemalja EU, a pokazali su to i najnoviji nalazi Barometrova istraživanja.

Dok u EU u prosjeku nešto više od dvije trećine ispitanika (na uzorku većem od 28.000) smatra da je u njihovoj zemlji raširen problem korupcija, u Hrvatskoj to smatra čak 94% anketiranih, a poražavajuće je i to što se u udnosu na prethodno istraživanje (2013.) u EU percepcija raširenosti korupcije ipak smanjila, dok je u Hrvatskoj porastao udio onih koji smatraju da se povećala.

Da ih korupcija pogađa i osobno, u svakodnevnom životu, smatra svaki četvrti ispitanik na razini EU, a u Hrvatskoj gotovo 60% anketiranih.

Političke stranke i političari su i u Hrvatskoj i u ostatku EU prepoznati kao zone u kojima su davanje i primanje mita i zlouporabe ovlasti najraširenije, no osim što je to kod hrvatskih ispitanika izraženiji stav, u nas su prema raširenosti davanja mita i zlouporaba ovlasti – sudovi (to smatra 58% ispitanika) koji na razini EU uživaju daleko više povjerenja.

Tijekom zadnjih 12 mjeseci korupciji je svjedočilo ili je doživjelo 16% hrvatskih ispitanika, dok je u ostatku EU to ustvrdilo samo 5% anketiranih. U Hrvatskoj je i znatno manje onih prijavljuju slučajeve korupcije; dok je to na razini EU učinilo 18% ispitanika koji su svjedočili korupciji, u Hrvatskoj je za tim posegnulo samo 4 posto. Pritom, prema odgovorima u anketi, najviše vjeruju policiji i medijima.  

Komentirajte prvi

New Report

Close