‘Dovoljno je vremena da građane uvjerimo da izađu na izbore za EP’

Autor: Poslovni.hr/Hina , 01. ožujak 2013. u 15:25
Zoran Milanović; Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Milanović smatra da odaziv neće biti velik kao za parlamentarne izbore ili kao za referendum za članstvo Hrvatske u EU.

Hrvatski premijer Zoran Milanović izjavio je u petak kako je mjesec i pol dana do održavanja izbora za Europski parlament (EP) dovoljno vremena da se građane motivira i uvjeri da trebaju izaći na glasanje, iako je svjestan da će odaziv na izbore biti mali u odnosu na parlamentarne. Nakon što je predsjednik Ivo Josipović u petak donio odluku da će se izbori za EP održati 14. travnja, premijer Milanović je na konferenciji za novinare u Banskim dvorima naglasio kako su to prvi i zadnji izbori za hrvatske predstavnike u EP koji se održavaju na poseban datum jer će se oni, nakon što uđemo u EU, održavati kao i u svim drugim članicama EU-a – na isti dan.

"I u tom smislu odluku o datumu neće u političkom smislu donositi nitko u Hrvatskoj, nego će se odluka donositi u Bruxellesu. Tako da je ovo prvi i zadnji put da je netko trebao presijeći", rekao je. U svom je obraćanju odgovorio na više primjedbi koje su se u javnosti čule vezano uz datum održavanja izbora – posebno onaj da ih se neće moći "iskomunicirati" te da će odaziv biti nizak, naglasivši da o argumentima političara ovisi u kolikom će broju građani izaći na izbore.

"Ako ja kao političar, moja stranka i druge stranke, nismo u stanju uvjeriti na jedan civiliziran i argumentiran način građane da izađu na izbore i daju nam podršku – onda je to naš problem. Ili je to problem upravo onih stranaka koje to nisu u stanju učiniti ili se boje da neće biti u stanju učiniti. Ja tog straha nemam", poručio je Milanović.

Smatra da odaziv neće biti velik kao za parlamentarne izbore ili kao za referendum za članstvo Hrvatske u EU, no naglašava da se nije smjelo stvarati privid veće izlaznosti time što bi se izbore za europarlament održalo kada i lokalne izbore. "To je privid. To je farsa", ustvrdio je. Oko roka za pripremu izbora, pak, zamolio je svakoga – stranke, koalicije i nevladin sektor – "da brine svoju brigu". "Najveći je problem da građane motiviramo i da ih uvjerimo. U mjesec i pol dana – više nego dostatno za onoga koji hoće i zna", kazao je te podsjetio da je u raznim zemljama EU izlaznost bila različita, u Slovačkoj, primjerice, vrlo niska – 17 posto. "Nemam iluzija da će to biti najveći odaziv, bit će mali odaziv u odnos na parlamentarne izbore", ocijenio je.

Osvrnuvši se na zahtjeve da se izbori za europarlament održe zajedno s lokalnim izborima u svibnju, ponovio je da su izbori institucija demokracije koju treba poštivati uvijek kad je to moguće. "A sada je to moguće. Ovog puta nema razloga da ih spojimo, dapače imamo prostora da ih odvojimo i svakim izborima posvetimo se posebno, da s građanima komuniciramo i da im predstavimo svoje programe", dodao je.

Istaknuo je kako su sredstva za izbore osigurana, ponovivši također da demokracija košta te da izbori kao institucija demokracije – koštaju. "Što biste rekli kada bih predložio da se radi uštede svi mogući izbori u Hrvatskoj održe na isti dan svake četiri godine ili da se sve tome prilagodi? To sigurno ne bi naišlo na podršku", rekao je premijer.

Komentirajte prvi

New Report

Close