Dosada 183 tisuće prijava poreza na dohodak, očekuje ih se 720 tisuća

Autor: Poslovni.hr/Hina , 19. veljača 2015. u 08:24
Foto: Davor Puklavec / Pixsell

Poreznici su do sada zaprimili nešto više od 183 tisuće godišnjih prijava poreza na dohodak za prošlu godinu, a zadnji dan za predaju prijava ove godine je ponedjeljak, 2. ožujka do kada bi prijave, kako se procjenjuje, moglo podnijeti oko 720 tisuća hrvatskih građana.

Poreznici su do sada zaprimili nešto više od 183 tisuće godišnjih prijava poreza na dohodak za prošlu godinu, a zadnji dan za predaju prijava ove godine je ponedjeljak, 2. ožujka do kada bi prijave, kako se procjenjuje, moglo podnijeti oko 720 tisuća hrvatskih građana.

Po podacima Porezne uprave od sredine ovog tjedna, za sada je zaprimljeno 183.169 prijava poreza na dohodak za 2014. godinu, no uobičajeno većina građana prijave podnosi zadnjih dana veljače.

Rok za predaju godišnjih prijava poreza na dohodak je zadnji dan veljače, a kako je ove godine 28. veljače subota, zadnji dan za podnošenje prijava je 2. ožujka. Građani prijave poreza na dohodak mogu podnijeti u nadležnoj ispostavi Porezne uprave ili poštom kao preporučenu pošiljku.

Prošle je godine, po podacima Porezne uprave, zaprimljeno 725.001 prijava poreza na dohodak za 2013. godinu, od čega je obrađeno 710.055 prijava.

Temeljem obrađenih prijava ostvareno je pravo na povrat više plaćenog poreza i prireza na dohodak u 585.056 prijava, u ukupnom iznosu od gotovo 1,1 milijardu kuna, dok su građani temeljem 74.125 prijava trebali uplatiti poreza i prireza u ukupnom iznosu 424,8 milijuna kuna.

Iz Porezne uprave napominju kako su najčešći razlozi zašto prijave poreza na dohodak za 2013. do sada nisu obrađene nedostatak dokumentacije potrebne za obradu prijava te nepodmirivanje obveze poreza i prireza na dohodak od strane poslodavaca za svoje radnike.

"Prema procjenama, očekivani broj prijava i iznosi povrata više uplaćenog poreza i prireza na dohodak su u okviru prošle godine", kažu u Poreznoj upravi, napominjući da je postupak predaje prijava poreza na dohodak za 2014. godinu isti kao i prethodnih godina.

Porezna uprava i ove je godine na svojim internet stranicama objavila upute o sastavljanju i podnošenju godišnje porezne prijave obveznika poreza na dohodak i obračunavanje godišnjeg poreza na dohodak za 2014. godinu. Na mrežnim stranicama Porezne uprave građani mogu preuzeti i obrazac DOH – Prijava poreza na dohodak za 2014. godinu, kao i provjeriti stope prireza gradova i općina u prošloj godini.

Godišnje prijave neki su porezni obveznici dužni podnijeti, dok se nekima koji to nisu dužni možda to isplati jer mogu ostvariti neka prava te dobiti povrat poreza, ali porezni stručnjaci savjetuju da pritom u obzir uzmu sve parametre i pripaze jer u slučaju dobrovoljne prijave trebaju prijaviti sve dohotke ostvarene prošle godine.

Prijavu poreza na dohodak obvezno podnose osobe koje su ostvarile plaću ili mirovinu kod dva ili više poslodavaca, odnosno isplatitelja istodobno. Tako primjerice građani koji su tijekom prošle godine četiri sata radili kod jednog, a četiri kod drugog poslodavca trebaju podnijeti godišnju prijavu.

Prijavu su dužni podnijeti i građani koji ostvaruju dohodak od samostalne djelatnosti, od kojih je Porezna uprava zatražila da naknadno plate porez na dohodak, ili su primili dohodak, a na taj dohodak nije obračunat, obustavljen i uplaćen predujam poreza na dohodak i prireza porezu na dohodak, potom članovi posade broda u međunarodnoj plovidbi te radnici koje je domaći poslodavac izaslao na rad u inozemstvo, ako im u Hrvatskoj nije plaćen predujam poreza na dohodak.

Porezni obveznici, koji to nisu obvezni, mogu podnijeti godišnju prijavu kako bi ostvarili pravo na primjerice korištenje osobnog odbitka koji tijekom godine nije iskorišten, na uvećani osobni odbitak zbog činjenice da ima prebivalište ili boravi na potpomognutim područjima ili gradu Vukovaru, kao i zbog ravnomjernog godišnjeg oporezivanje odnosno godišnjeg izravnanje porezne osnovice, korištenje neoporezivog iznosa dividende i udjela u dobiti, ili drugih prava propisanih zakonom.

Ako porezni obveznik podnese godišnju poreznu prijavu radi ostvarivanja tih prava, obvezan je u godišnjoj poreznoj prijavi iskazati ukupno ostvareni oporezivi dohodak (prema članku 5. Zakona), napominju poreznici u uputi.

Porezni stručnjaci stoga građanima preporučuju da provjere isplati li im se prijavu podnijeti ili ne, da uzmu u obzir sve parametre bitne za točan izračun, jer rezultat, umjesto povrata, može biti obveza uplate poreza.

Pritom napominju kako su i osobe koje moraju predati poreznu prijavu obvezne iskazati dohodak po osnovama za koje ih zakonodavac obvezuje, a dohodak iz ostalih izvora mogu prijaviti. No, iskažu li jedan takav izvor koji mogu prijaviti onda moraju iskazati sve vrste dohodaka koje su ostvarili iz svih izvora, a što onda povećava poreznu osnovicu pa kod izračuna sve to treba uzeti u obzir.

Komentirajte prvi

New Report

Close