Dosad registriran 1141 iznajmljivač stranac

Autor: Marija Brnić , 19. srpanj 2015. u 22:01
U Zadarskoj je županiji 12 posto svih registriranih iznajmljivača nerezidenata/Slavko Midžor/PIXSELL

Iznajmljivači nerezidenti, plaćajte porez jer slijede prekršajne prijave.

Porezna uprava javno je ovih dana pozvala iznajmljivače koji nisu hrvatski državljani, a bave se iznajmljivanjem nekretnina u Hrvatskoj, da hitno reguliraju svoje obveze plaćanja poreza na dohodak i PDV-a.

Onima koji se ne odazovu ni ovom pozivu, a nisu reagirali ni na pozive koje im je nedavno uputila poštom, Porezna uprava sama će, upozorava, procijeniti i utvrditi poreznu obvezu za poslovne aktivnosti u Hrvatskoj prema važećim propisima, ali će protiv njih pokrenuti i prekršajni postupak. Iz Porezne uprave napominju kako se poziv za registraciju plaćanja poreza odnosi samo na fizičke osobe nerezidente koji se u Hrvatskoj bave uslugama smještaja turista. Od našeg ulaska u Europsku uniju oni su, kao i hrvatski državljani, plaćali paušal ako su imali prihode manje od 230 tisuća kuna.

 

29posto

stranaca iznajmljivača registrirano je u Istarskoj županiji

No, po novome moraju plaćati i PDV, zbog čega je bilo negativnih reakcija iz redova iznajmljivača. Poreznici, međutim, nerado iznose detalje o tome koliko godišnje ubiru od iznajmljivača nerezidenata te kakav je trend i koliko se povaćava broj stranih iznajmljivača koji su im prijavili svoje aktivnosti. Doznajemo tako da je na području cijele Hrvatske trenutačno evidentirana 1141 fizička osoba državljanin neke od članica EU ili trećih zemalja koja je za smještanje turista i pružanje ugostiteljskih usluga u domaćinstvu ishodovala potrebne dozvole kod nadležnog ureda državne uprave, odnosno Službe za gospodarstvo.

Najviše ih, čak 29 posto, nekretnine iznajmljuje u Istarskoj županiji te na području Zadarske županije, na kojoj je aktivno 12 posto svih registriranih iznajmljivača nerezidenata. U ovoj skupini najviše su zastupljeni Slovenci, koji prema podacima Porezne uprave čine 19 posto iznajmljivača nerezidenata. Slijede Nijemci s udjelom od 16 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close