Dosad od ukupno 8317 letova otkazano njih 180

Autor: Večernji list , 16. svibanj 2018. u 21:59
Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Do kašnjenja u održavanju aviona iz flote, a kojih je ukupno 12, došlo je jer 
su na velikom pregledu imali dva Airbusa i jer su na dva Dasha imali nepredviđene radove.

Croatia Airlines ove je godine otkazala ukupno 180 letova, od čega njih 106 zbog produljenog održavanja zrakoplova. U Upravi CA kažu da je do kašnjenja u održavanju aviona iz njihove flote, a kojih je ukupno 12, među ostalim došlo jer su na velikom pregledu, koji se obavlja svakih šest godina, imali dva Airbusa i jer su na dva Dasha imali nepredviđene radove. CA je morala i kratkoročno unajmljivati zrakoplove, a njime je, prema podacima Uprave, dosad obavljeno 106 letova.

Vraćanje još jednog Dasha u promet očekuje se u sljedećih osam dana, u tom periodu će unajmljenim avionima Croatia Airlines obaviti još 34 leta. U Upravi CA kažu da je broj otkazanih letova i letova koji su obavili sa zrakoplovima u kratkoročnom najmu u dosadašnjem dijelu ove godine dvostruko veći nego prošle godine, ali da je na istoj razini u odnosu na 2016. Poručili su i da je od ukupno 8317 letova u ovoj godini otkazano njih 1,7 posto. U Upravi CA kažu da će imati 50-ak dana kašnjenja u održavanju 12 zrakoplova i da su ta kašnjenja normalna stvar u avijaciji. Koliko će kompaniju koštati kratkoročni najmovi zrakoplova u upravi nisu otkrili, no priznali su da su ti letovi trenutno neprofitabilni. Na tvrdnje Hrvatskog sindikata prometnih pilota da je kašnjenja u održavanju zrakoplova bilo zbog lošeg planiranja i egzodusa radnika, u upravi odgovaraju da to nije točno.

U zadnjih sedam godina u tehnici CA stalno radi između 290 i 300 ljudi, od toga 70 do 90 certificiranog osoblja od kojih je prosječno 10-ak vanjskih mehaničara. Iz CA je, tvrde, lani otišlo pet pilota, od kojih dva u mirovinu, a 2016. otišla su trojica, od toga jedan u mirovinu, a ove godine ni jedan pilot. Trenutno rade 124 pilota i 203 člana kabinskog osoblja.  

Komentirajte prvi

New Report

Close