DORH štiti krivca za ‘Key Manhattan’ jer mu treba u slučaju protiv Milkovića

Autor: Saša Paparella,VLM , 21. lipanj 2012. u 17:30

Podizvođači strahuju da neće dobiti 80 milijuna kuna od Petra Elkaza, s kojim se DORH u nekim procesima već nagodio jer ga navodno trebaju na suđenju Bojanu Milkoviću, bivšem šefu Crosca

Niti dvije godine nakon izbijanja afere Key Manhattan, nazvane po naftnoj platformi u vlasništvu američkoga Transoceana i obnovljenoj u brodogradilištu Nauta Lamjana na Ugljanu, u tom slučaju nema pomaka. Skupina od tridesetak kooperanata vukovarske tvrtke R.I.G.-Tehnički servisi grupa d.o.o. (R.I.G.-T.S.G.), koja je bila glavni izvođač radova a u međuvremenu je završila u stečaju, tvrdi da su oštećeni za više od 80 milijuna kuna, pa su u ožujku 2010. USKOK-u podnijeli kaznenu prijavu. U njoj su naveli da su ih Petar Elkaz, direktor R.I.G.-T.S.G.-a, i Miroslav Pacak, tadašnji djelatnik Crosca i voditelj projekta remonta platforme, prevarili i nisu im platili posao iako im je naručitelj posla, tvrtka Lamprell Dubai, uplatio 23,5 milijuna dolara. Za realizaciju tog projekta Elkaz i Pacak su osnovali off shore tvrtku RTSG (Delaware), preko koje je novac za remont dobio glavni izvođač radova R.I.G.-T.S.G, tvrtka u Elkazovu vlasništvu.

Cijena: 300 ljudi bez posla
“Kad sam se nedavno raspitivao o slučaju, osoba iz vrha USKOK-a mi je rekla da je slučaj još u fazi policijskoga izvida, no u policiji sam neslužbeno doznao da su ti izvidi davno završeni. Izgleda da se namjerno odugovlači jer im Elkaz, kao i Vlatko Blekić, donedavni direktor Đuro Đaković-Montaže, te Zoran Lucić, vlasnik tvrtke Skela-mont, svi umiješani u ovu aferu, trebaju u jednom drugom slučaju, i to kao svjedoci u javnosti dobro poznatom procesu protiv Pacaka i Bojana Milkovića, bivšega predsjednika Uprave Crosca, preko čijih je referenci dobiven remont platforme”, kaže Vjekoslav Jurkić, predsjednik Odbora vjerovnika. U travnju je zagrebački Županijski sud potvrdio optužnicu u kojoj se Pacaka i Milkovića tereti zbog primanja gotovo osam milijuna kuna mita, dobivenog od početka 2002. do kraja prosinca 2008. od kooperanata kojima su davali poslove, a za početak srpnja zakazano je pripremno ročište. Jurkić se pribojava da će zbog tog slučaja, u kojem će se zrcaliti i mađarsko-hrvatski sukobi u Ini, koja je vlasnik Crosca, žrtve postati kooperanti. “Postali smo dio jedne puno veće igre obračuna s Milkovićem, kojega se tereti za relativno mali iznos u odnosu na desetke milijuna dolara koji su proteklih godina nestali iz državnih tvrtki, Crosca i Đuro Đaković-Montaže. Zbog USKOK-ova propusta u procesuiranju Elkaza i ekipe po našoj prijavi vjerojatno ćemo ostati bez novca, znatan je dio kooperanata na obnovi Key Manhattana već završio u stečaju, a oko 300 ljudi, od toga 80 mojih radnika, ostalo je bez posla”, kaže Jurkić. “Preko fiktivnih, neovjerenih faktura Elkaz je napuhao potraživanja svoje druge tvrtke, Metal kolor, pa uz već dobivenih 20 milijuna kuna sada potražuje još 21 milijun kuna, dok je Skela-mont njegova prijatelja Zorana Lucića dobila 20 milijuna i potražuje još 11 milijuna kuna. Dakle, njih dvojica su fakturirali više od 70 milijuna kuna tražbina. Skandalozno je da je stečajni upravitelj R.I.G.-T.S.G.-a Šimo Bošnjak priznao ta potraživanja koja nemaju uporišta u dokumentaciji, iako smo ga upozorili da su neopravdana, pa je sada Elkaz postao najveći vjerovnik vlastite tvrtke, a mi smo DORH-u podnijeli dodatnu prijavu, zbog krivotvorenja dokumenata. Tek nakon godinu dana čekanja Bošnjak je dobio dokumentaciju Elkazova R.I.G.-T.S.G.-a, a i ono što je dobio ne želi nam pokazati”, kaže Jurkić. Iako su kooperanti od USKOK-a zatražili da se preko Porezne uprave blokira 6,7 milijuna kuna povrata poreza R.I.G.-T.S.G.-u, to nije učinjeno, a novac je neposredno prije otvaranja stečaja Fina uplatila na račune Global-monta i Đuro Đaković-Montaže.

Godine čekanja
Stečajni upravitelj Bošnjak kaže da je provjerio zašto je, unatoč sudskoj privremenoj mjeri, toliko žurno isplaćeno tih 6,7 milijuna kuna, a u Fini su se pravdali generalnim naputkom da novac mora biti što brže prebačen. Bošnjak se začudio Jurkićevim prigovorima na priznavanje Elkazovih tražbina, pogotovo zato što se u zakonskom roku od 15 dana nitko nije žalio. “Sve sam učinio sukladno poslovnim knjigama R.I.G.-T.S.G.-a. Istina je da su mnogi, a među njima i Jurkić, prijavili veću tražbinu nego što imaju pravo”, kaže Bošnjak. Potvrdio nam je da se morao dodatno angažirati preko Trgovačkog suda kako bi mu Elkaz, nakon godinu dana čekanja, predao dokumentaciju, ali negira da Jurkić nema uvid u taj materijal. “Dao sam mu sve što je tražio, a od svih vjerovnika jedino on ima neke zamjerke. Ono što je zbilja važno jest da R.I.G.-T.S.G. nema imovine, pa će se teško itko naplatiti, a ja ću najesen probati završiti taj stečajni postupak i o tome ću obavijestiti USKOK”, najavljuje Bošnjak. Jedina šansa za naplatu kooperanata bila bi da Elkaz dobije spor protiv Crosca, koji je tužio i traži odštetu od 80 milijuna kuna, kaže stečajni upravitelj. Ako bi Elkaz taj spor dobio, bilo bi dovoljno novca za isplatu svih vjerovnika, no čak i u tom slučaju morali bi čekati nekoliko godina do pravomoćnosti presude.

Elkaz se nagodio
Petra Elkaza i skupinu njegovih suradnika sud u Slavonskom Brodu, nakon što su se nagodili s USKOK-om, potkraj travnja osudio je na uvjetne kazne zbog izvlačenja novca iz tvrtke Đuro Đaković-Montaža, i to preko Elkazove tvrtke Metal kolor. Sud je zaključio da su Elkaz i prvooptuženi Vlatko Blekić, bivši predsjednik Uprave Đuro Đaković-Montaže, zlouporabili položaj i pribavili korist drugim osobama, za što su osuđeni na 11 mjeseci, s rokom kušnje od tri godine. Knjigovotkinja Metal kolora, Elkazova supruga Đurđica Elkaz, i Vinko Marunica, voditelj gradilišta, osuđeni su na šest mjeseci, s rokom kušnje od godinu dana, zbog krivotvorenja službene isprave, odnosno za ovjeru lažnih računa kojima je Metal kolor izvlačio novac iz Đuro Đaković-Montaže. Iako je zaključeno da su između 2003. i 2008. izvukli više od 13 milijuna kuna, sudilo im se samo za 4,5 milijuna kuna, koji su navodno završili kao mito za Milkovića i Pacaka. Sud nije zanimalo gdje je nestalo 8,5 milijuna kuna razlike, niti je zatraženo oduzimanje te imovinske koristi. Petooptuženi, Elkazova tvrtka Metal kolor, preko koje je sav taj novac prošao, kažnjen je sa samo 20.000 kuna kazne. Kuriozitet je i što je presuda napisana bez obrazloženja.

Razvodnjavanje slučaja
“Ta je optužnica čista farsa. Sudski je vještak, pa nalogu županijskoga državnog odvjetništva, vještačio samo dio ugovora, iako je bilo očito da je preko fiktivnih ugovora izvučeno barem 30 milijuna kuna”, kaže Jurkić, kojega je presuda naljutila jer je uvjeren da se tim uvjetnim kaznama slučaj svjesno razvodnio. “Mi kooperanti pozdravljamo svaki napor u iskorjenjivanju gospodarskoga kriminala, ali smatramo da je nagodba s Elkazom i Blekićem golem propust USKOK-a, jer nagodbe ne bi smjelo biti s ljudima koji su pokrali tvrtku u državnome vlasništvu, što je Đuro Đaković-Montaža tada bila. Nije nam jasno zašto se u najavljenom, medijski eksploatiranom procesu sudi Pacaku i Milkoviću, a ne i Blekiću, Elkazu i Luciću. USKOK se očito nagodio s Elkazom, no mi se ne mirimo s time da se čovjek koji nas je opljačkao izvuče, a nekoliko kooperanata voljno je svjedočiti u Pacakovu korist i srušiti optužnicu”, najavljuje Jurkić.

Vidoševiću nije smetao: iz ĐĐ Montaže u HGK

Nijemci umirovili Blekića
Vlatka Blekića na dužnost predsjednika Uprave Đuro Đaković-Montaže navodno je postavio Zdravko Sočković, najmoćniji HDZ-ovac u Slavonsko- brodskoj županiji, koji je uhićen prošle godine zbog preprodaje zemljišta. Sočković je osnivač montažerske tvrtke V.A.M.-ing, koja je konkurencija Đuro Đaković-Montaži. Navodno je dio lokalnog lobija koji se godinama protivio privatizaciji Đuro Đaković-Montaže, jer im je državno vlasništvo nad tom tvrtkom omogućavalo razne poslovne kombinacije. Kad je većinski udjel u tvrtki 2009. preuzela njemačka grupacija Bilfinger Berger, isisavanje novca je prestalo. Iako su novi vlasnici najavili da će Blekić ostati u tvrtki kao savjetnik, nakon izbijanja afere poslali su ga u mirovinu. Ono što je smetalo Nijemcima nije i Hrvatima, pa je Vlatko Blekić nastavio djelovati kao predsjednik HGK – županijske komore Slavonski Brod, koju je ranije vodio sveprisutni Zdravko Sočković. U HGK tvrde da je Blekiću mandat istekao početkom veljače, no njegovo se ime i dalje nalazi na Komorinu webu.

Komentari (1)
Pogledajte sve

izgleda da se kod većih iznosa prijevara kao sudionici uvijek pojavljuju i stečajni suci, pravosuđe, policija, i nijedan od tih slučajeva se ne miče s mrtve točke, tj. tužitelji i/ili policija ih drže u trajnoj i namjernoj opstrukciji.

kao da se ne može provjeriti koji i kakvi izvidi se čekaju i zašto se uopće čekaju. sve bi se to dalo raščistiti, i to brzo, kad bi na vlast došla neka stranka koja bi se borila protiv kriminala umjesto da ga štiti.

New Report

Close