DORH protiv Tomislava Dragičevića podigao optužnicu zbog prijevare

Fiktivno se prijavio u vikendici u Dubravi Pušćanskoj/PIXSELL Fiktivno se prijavio u vikendici u Dubravi Pušćanskoj/PIXSELL

Odgovor na pitanje zašto čovjek koji je imao bruto plaću od 146.000 kn pribjegava fiktivnoj prijavi prebivališta trebao bi se doznati na sudu.

Općinsko državno odvjetništo u Zagrebu je na Staru godinu, 31. prosinca 2012., pred Općinskim kaznenim sudom podiglo optužnicu protiv Tomislava Dragičevića, bivšeg predsjednika Uprave Ine.

DORH je išao s optužnicom zbog kaznenog djela prijevare u službi, odnosno lažnog prikazivanja činjenica i pribavljanja protupravne imovinske koristi, za koje Kazneni zakon propisuje kaznu od šest mjeseci do pet godina zatvora. Drugim riječima, Dragičević će morati pred sud zato što je, u vrijeme dok je bio šef Ine, imao fiktivno prijavljeno prebivalište u svojoj vikendici u Dubravi Pušćanskoj, iako je u stvarnosti živio u zagrebačkoj Rockefellerovoj ulici. Prirez u spomenutom zagorskom selu, u ovom slučaju svojevrsnoj poreznoj oazi, iznosi deset posto, dok je u obližnjoj metropoli 18 posto. Prema računici Vesne Balenović, predsjednice Udruge zviždač, koja je zbog toga protiv Dragičevića u prosincu 2010. podnijela kaznenu prijavu, na toj je razlici u šest godina mandata novopečeni okrivljenik zaradio oko pola milijuna kuna, za koliko je oštetio državu kroz prirez na plaću i krivo obračunatu otpremninu od 6,8 milijuna kuna. Odgovor na pitanje zašto čovjek koji je imao mjesečnu bruto plaću od 146.000 kuna pribjegava fiktivnoj prijavi prebivališta trebao bi se doznati na sudu.   

'Pao kao Al Capone'
Inače, Vesni Balenović upravo je Dragičević 2001. dao izvanredni otkaz u Ini, a kako je ona nastavila u javnosti objavljivati informacije o kriminalu u toj kompaniji, otad je protiv nje podigao ukupno osam tužbi zbog duševne boli i klevete. Svakim novim ročištem nesvjesno je davao prilog dokazima da je lažirao prijavu boravka. "Zbog Tomislava Dragičevića godinama sam svaki tjedan bila na sudu, ukupno 80-ak puta, a on bi punih deset godina, sve dok potkraj 2010. nije odustao od mog progona, na svakom ročištu pred sucem izjavio da živi u Rockefellerovoj ulici. Iako je to poslije pokušavao demantirati, svih tih 80 zapisnika sada će na sudu biti dokaz da je zbilja živio u Zagrebu, odnosno da je u vikendici bio samo fiktivno prijavljen. Na kraju je, kao Al Capone, pao na porezu", zadovoljna je najpoznatija hrvatska zviždačica, koja je dobila otkaz u Ini nakon što je upozorila na 100 milijuna njemačkih maraka teške malverzacije u transportu nafte.

Mesićev prijatelj
"Ovo je velika pobjeda svih zviždača i dokaz da DORH nije usmjeren samo na Ivu Sanadera nego i na druga poznata imena, i to bez obzira na to kojoj političkoj opciji pripadali. Ugostitelje se drakonski kažnjava i za jednu neprijavljenu kavu, pa me zanima kako će biti tretiran okrivljeni Dragičević. Hoće li mu sud za olakotnu okolnost uzeti obiteljski pedigre, odnosno činjenicu da je zet pokojne Savke Dabčević Kučar, u čijoj kući u Rockefellerovoj živi, te dugogodišnji prijatelj bivšeg predsjednika Stipe Mesića", pita se Vesna Balenović. Napominje da je stvarna šteta zapravo i veća od pola milijuna kuna, "jer tome treba dodati i pogrešno obračunate prireze na još neutvrđeni iznos svih Dragičevićevih primanja kroz razne nadzorne odbore". Unatoč javnim obećanjima s početka 2010. da će biti postavljena za šeficu Inina antikorupcijskog odbora, V.  Balenović ni nakon 12 godina još nije vraćena na posao. 

Komentari (6)
 • frankie
  frankie 11:11 16.1.2013.

  za ovo ce dobit 3 dana uvjetno na tjedan dana

 • Andy
  Andy 10:35 16.1.2013.

  Premalo je bilo što reći kad netko prima plaću koja je 15x veća od prosječne plaće u nekoj zemlji i još se k tome lažno prijavljuje. U ovoj zemlji Zakoni ne vrijede isto za svakog pa nema smisla dalje išta govoriti.

 • Funky
  Funky 8:50 16.1.2013.

  Sve krađe i malverzacije u INI su mu oproštene (a tamo je zamračio puno love i uništio dosta imovine) i sada mu se na teret stavlja lažna prijava.
  Očito da protiv HNS-ovasa mafijaša danas niti Bajić nema muda da to procesuira.
  Ali čuvajte se kukurikavci kada ćete odlaziti s vlasti … tada je Bajić najkrvoločniji!

Pogledaj ostale komentare na temu
Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana Pogledaj sve