DORH i dalje prikuplja podatke u slučaju Patria

Autor: Poslovni.hr/Hina , 15. listopad 2013. u 14:31
Ilustracija / Thinkstock

DORH je naveo na svojim internetskim stranicama da nisu točni komentari o suzdržanosti Državnog odvjetništva u postupanju i već donesenoj odluci jer, naglašavaju, nikakva odluka nije donesena.

Nakon što su neki mediji objavili da je Uskok već trebao pokrenuti postupak u slučaju Patria u kojem su odgovorne osobe iz te finske tvrtke navodno podmitile pojedine osobe u Hrvatskoj, Državno odvjetništvo izvijestilo je danas da se u tom predmetu provodi veći broj izvidnih i dokaznih radnji radi prikupljanja podataka potrebnih za donošenje odluke.

DORH je naveo na svojim internetskim stranicama da nisu točni komentari o suzdržanosti Državnog odvjetništva u postupanju i već donesenoj odluci jer, naglašavaju, nikakva odluka nije donesena.

Radi donošenja odluke, kažu u DORH-u, zatražena je međunarodna pravna pomoć od drugih zemalja prije svega zbog utvrđivanja tijekova novca i bankovnih računa. Tužiteljstvo napominje da su rezultati dosad provedenih izvida dostavljeni partnerima u Finskoj i Austriji, dok je Uskok od njih dobio rezultate njihovih istraga.

DORH podsjeća da je s finskim i austrijskim tužiteljstvima u lipnju 2010. potpisao ugovor o Zajedničkom istražnom timu, nakon što je objavljeno da se u Finskoj od 2008. provodi istraga u kojoj se odgovorne osobe iz Patrie sumnjiči za davanje mita transferiranjem novca iz Finske u druge države pa i u Hrvatsku.

Ugovorom o Zajedničkom istražnom timu određeno je da austrijska, hrvatska i finska tijela zajednički provedu istražni postupak zbog sumnji da su predstavnici tvrtke Patria dali mito odgovornim osobama i tijelima za koje se smatralo da mogu utjecati na osobe koje odlučuju ili koje su odlučivale u postupku nabave oklopnih transportera.

U skladu s tim ugovorom, Uskok je kontinuirano surađivao s finskom i austrijskom stranom, a ujedno je sam provodio i nalagao provođenje izvida Policijskom nacionalnim uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta te su pribavljeni podaci o prelascima državne granice, kontaktima određenih osoba, itd.

DORH navodi da je i od drugih sudionika i pojedinih državnih tijela i pravnih osoba pribavljena dokumentacija, a zajednički je ispitan i veći broj osoba u Austriji i Hrvatskoj te su obavljene provjere imovinskog stanja i zatraženo postupanje Ureda za sprječavanje pranja novca i Porezne uprave o bankovnim računima i spornim transakcijama u odnosu na veći broj osoba.

Komentirajte prvi

New Report

Close