DORH: Hrvatska zadržava pravo izvršenja Kutline kazne

Autor: Poslovni.hr/Hina , 06. travanj 2013. u 10:30
Miroslav Kutle (Davor Puklavec/PIXSELL)

U slučaju “Gradski podrum” Kutle je pravomoćno osuđen na dvije godine i osam mjeseci zatvora.

Iako je Kantonalni sud u Sarajevu odbio zahtjev hrvatskog Ministarstva pravosuđa za izvršenje presude Miroslavu Kutli u slučaju "Gradski podrum", hrvatsko državno odvjetništvo sinoć je izvijestilo da Hrvatska, kao država presuđenja, "zadržava pravo izvršenja navedene presude".

"Republika Hrvatska kao država presuđenja zadržava pravo izvršenja navedene presude te će u cilju njezina izvršenja nadležna tijela poduzeti sve mjere predviđene domaćim zakonodavstvom", izvijestilo je Državno odvjetništvo (DORH) na svojim internetskim stranicama.

"Upravo kako bi se spriječilo osuđenike da korištenjem pravnih praznina i instituta dvostrukog državljanstva izbjegnu kažnjavanje država presuđenja, konkretno Republika Hrvatska, zadržava pravo izvršenja svoje kaznene presude neovisno o odbijanju stranog suda da prizna njezinu presudu", ističu u Državnom odvjetništvu.

U slučaju "Gradski podrum" Kutle je pravomoćno osuđen na dvije godine i osam mjeseci zatvora zbog zloporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju.

To je bila prva pravomoćna osuđujuća presuda nekada najpoznatijem hrvatskom tajkunu, protiv kojega se vodilo više sudskih postupaka za pretvorbeni kriminal tijekom 1990-tih.

Prvostupanjskom presudom zagrebačkoga Općinskog građanskog suda, koja je naknadno potvrđena, ali neznatno ublažena na Županijskom sudu, Kutle i njegovi suoptuženici osuđeni su jer je Kutlina "Globus grupa" do dionica Gradskog podruma došla temeljem fiktivne dokumentacije o nepostojećim potraživanjima. Hrvatsko pravosuđe je zaključilo da su potraživanja naknadno pretvorena u dionice čime je zloupotrijebljen tadašnji model privatizacije.

Kutlino izručenje Hrvatskoj, gdje je pravomoćno osuđen, sprječava što osim hrvatskog ima i državljanstvo BiH u kojoj živi posljednjih godina.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Ne vjerujem da je Kutle kriv .

Nakon tolikih godina suđenja osudili ga na dvje godine ?

Sve mi je to šuplje .

A živo me interesira koliko je koštalo ukupno suđenje ?

kad narastem bit ću Kutle!

New Report

Close