Dopustili trgovanje bonusima kako bi privukli nove klijente?

Autor: Božica Babić , 07. kolovoz 2014. u 22:00
Dalibor Urukalović/PIXSELL

Pravna ili fizička osoba koja više neće registrirati vozilo svoj 50-postotni bonus može navodno prenijeti/prodati nekome čiji je bonus manji.

Vrtoglavo urušavanje premije na obveznim autoosiguranjima nakon uvođenja liberalizacije cjenika dovelo je do toga da je prvo polugodište ove godine naspram istog razdoblja u 2013. na razini industrije zaključeno sa 236 milijuna kuna manje ugovorene premije, što je pad od 15,5 posto, dok je broj polica rastao za 1,7 posto ili za 17.057. Iako se dogodilo i manje šteta (2295 ili 5,9%), pa je i iznos isplaćen za odštete pao sa 549 na 482 milijuna kuna, među osiguravatelje se, čini se, ipak polako uvlači nervoza.

Hanfa šuti

Navodno su dopustili trgovanje bonusima ne bi li privukli nove klijente i time povećali premiju. Konkretno, pravna ili fizička osoba koja više neće registrirati vozilo svoj 50-postotni bonus može prenijeti/prodati nekome čiji je bonus manji. O tome se uveliko šuška po poslovnim kuloarima, no nitko nije voljan izravno otvoriti temu koja priziva u sjećanje na pogubno razdoblje od prije sedam-osam godina, kad se uveliko trgovalo preotimanjem klijenata nuđenjem bonusa mimo zakona. Ima li istine u trgovanju bonusima, pokušali smo doznati od osiguravatelja, ali i regulatora, Hrvatske agencije za nadzor financijskog tržišta (Hanfa).      

I dok iz Hanfe odgovor nije stigao, nekoliko se društava uključilo u raspravu.  Vesna Škugor iz Grawea Hrvatska ističe da kod njih “nije moguće na taj način koristiti pravo na premijski stupanj već samo iznimno, isključivo za fizičke osobe i osobna vozila kod nasljeđivanja unutar uže obitelji”. Takav princip imaju i u Uniqa osiguranju, ali i opciju da fizička osoba bonus prenese na obrt ili trgovačko društvo u svom vlasništvu (i obrnuto) ako su vozila temeljni ulog. Nesmetan prijenos ili prodaja bonusa nekoj fizičkoj osobi ili tvrtki nije moguć, tvrde u Uniqi. “Bez obzira na to je li riječ  o odjavi vozila ili prodaji, stečeni bonus na konkretnom vozilu osiguranika ne može biti predmet prodaje ili darovanja nekoj drugoj fizičkoj ili pravnoj osobi”, pravilo je i kod Wiener osiguranja.

Nova pravila

Ako osiguranik odluči vozilo staviti u stanje mirovanja i odjavi ga temeljem potvrde o odjavi, dodaju, stečeni bonus može iskoristiti samo za novo vozilo. Iz Euroherca pak kažu da je ovu temu “vrlo teško komentirati jer su uvjeti autoosiguranja različiti, svako društvo ima vlastite uvjete i cjenike te sukladno njima ugovara police, pa se tako razlikuje i praksa osiguravatelja”. Prema novim tarifama, ističu, bonus je vezan uz vozača, odnosno uz vozačevu osobnu povijest šteta, dok je nekada bio vezan uz vozilo, pa je moguće u određenim slučajevima bonus prenijeti s police jednog na policu drugog vozila. Tržišni lider Croatia osiguranje ističe pak kako su “pravila prijenosa bonusa te njihove kondicije dio pojedinačnih ugovora o osiguranju i kao takvi su u domeni poslovne  tajne”.

Komentirajte prvi

New Report

Close