Doprinosi nemarnih neće ležati 6 mjeseci na Regosu

Autor: Jadranka Dozan , 01. veljača 2018. u 22:00
Regos će ih potaknuti da sami biraju fond/FOTOLIA

Eksplicitnije propisana procjena kreditne sposobnosti izdavatelja, kao i zabrana oslanjanja (samo) na kreditne rejtinge.

Sredstva mirovinskih doprinosa novozaposlenih osoba koje ne odaberu samostalno fond drugoga stupa – a takvih je u nas čak 95% – ubuduće se više neće mjesecima gomilati na privremenom računu Regosa.

Jedna je to od novina iz izmjena Zakona o obveznim mirovinskim fondovima koje je Vlada uputila u saborsku proceduru. One koji ne pokažu interes za vlastiti izbor fonda Regos je dosad po zadanom ključu raspoređivao tek istekom 6 mjeseci. Ubuduće će se taj rok skratiti na mjesec dana, a u međuvremenu će ih Regos morati na odgovarajući (jednostavan) način i informirati o samim fondovima i elementima odabira. 

Premda prijedlog izmjena zakona ima čak 235 članaka, uglavnom se radi o korekcijama u praksi uočenih nejasnoća ili manjkavosti te usklađivanju s pravnom stečevinom EU i ostalim propisima, posebice onih u nadležnosti Hanfe.  Novina je npr. da se upravljačkim društvima pri ulaganju eksplicitnije propisuje obveza uspostave procesa procjene kreditne sposobnosti izdavatelja, kao i zabrana isključivog oslanjanja na kreditne rejtinge.

U zakon je ugrađena i primjena zakonske revizije za mirovinska društva i fondove, a revizori će morati Hanfi prijavljivati uočena kršenja propisa. Nadalje, uvodi se pojam pokazatelja ukupnih troškova koji mogu teretiti fond, s ciljem da se članovima pruži potpunija slika o načinu raspolaganja sredstvima fonda. Među brojnim novinama koje su nametnuli primjeri iz prakse je i fleksibilnije usklađivanje prekoračenja ulagačkih limita kod postupaka predstečajne nagodbe. Hanfa će u tom slučaju fondovima moći produljiti rok za usklađenje. 

Komentirajte prvi

New Report

Close