Danas doznajemo tko su gospodarstvenik i gospodarski događaj godine u izboru Večernjeg lista i Poslovnog dnevnika

Autor: Poslovni.hr , 21. studeni 2016. u 09:04
Foto: Pixsell

Ukupno će biti dodijeljene četiri nagrade – o dvije će odlučiti stručni žiri, sastavljen od novinara i stručnjaka, a o još dvije čitatelji dviju spomenutih novina.

U Zagrebu će danas, na prigodnoj manifestaciji u hotelu Esplanada, biti proglašen gospodarstvenik godine, te gospodarski događaj godine u izboru Večernjeg lista i Poslovnog dnevnika.

Ukupno će biti dodijeljene četiri nagrade – o dvije će odlučiti stručni žiri, sastavljen od novinara i stručnjaka, a o još dvije čitatelji dviju spomenutih novina. Izbor je proveden tako, da je svaki član žirija odabrao svojih pet favorita za gospodarstvenika i za gospodarski događaj godine, a na temelju zbrojenih glasova sastavljeni su popisi po kojima čitatelji izabiru one najbolje.

 

Kandidati za Gospodarstvenika godine:

Đuro Horvat (Tehnix) Zvonimir Mršić (Podravka) Mate Rimac (Rimac) Branko Roglić (Orbico) Ante Vlahović (Adris grupa)

Za izbor najboljega gospodarstvenika konkuriraju, abecednim redom, Đuro Horvat (Tehnix), Zvonimir Mršić (Podravka), Mate Rimac (Rimac), Branko Roglić (Orbico) i Ante Vlahović (Adris grupa). Gospodarski događaj godine čitatelji će izabrati između Adventa u Zagrebu, otvaranja IBM-ovog centra u Zagrebu, investicije Dogus Grupe, rasta BDP-a te Podravkinog preuzimanja Žita.

Pet osnovnih kriterija

Kako je najavljeno, “titulu Gospodarstvenika i Gospodarskog događaja godine ponijet će najuspješniji i najjači gospodarstvenik i događaj u Hrvatskoj, čije poslovanje ili impakt presudno utječu na gospodarska kretanja u zemlji, ali i mijenjaju ustaljenu gospodarsku i društvenu klimu”. Pri nominaciji i izboru vodilo se računa o pet osnovnih kriterija, a to su izvrsnost u poslovanju, nadprosječni poslovni rezultati, uspješan investicijski projekt, otvaranje novih radnih mjesta i izvozni uspjeh.

 

Kandidati za Gospodarski 
događaj godine:

Advent u Zagrebu otvaranje IBM-ovog centra u Zagrebu Investicije Dogus Grupe rast BDP-a Podravkino preuzimanje Žita

“U vremenu političke nestabilnosti, gospodarstvo i gospodarstvenici ključni su nositelji stabilnosti društva. Hrvatskoj su potrebne promjene u svim sferama života, s naglaskom na pozitivne i uspješne priče, kao brani od apatije i destrukcije. Domaći gospodarstvenici, unatoč često negativnom i nepoticajnom političkom i društvenom okruženju, promotori su izvrsnosti, inovacija i uspješnih poslovnih pothvata. Na ovaj način želimo, umjesto na političare i politička zbivanja, interes javnosti preusmjeriti na gospodarstvo i gospodarstvenike. Isticanjem pozitivnih primjera kao što su izvrsnost u poslovanju, izvozni uspjeh, otvaranje novih pogona, a samim time i radnih mjesta, želimo otvoriti novi pogled na život u Hrvatskoj.

Gospodarstveni uspjesi poticaj su i za niz malih i srednjih poduzetnika te u konačnici i poruka mladima da ne napuštaju Hrvatsku”, ističu organizatori.

Ugledni članovi žirija

U izboru su sudjelovali Lajoš Žager (dekan Ekonomskog fakulteta u Zagrebu), Davor Majetić (glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca), Luka Burilović, (predsjednik Hrvatske gospodarske komore), Marko Jurčić (savjetnik za gospodarstvo predsjednice Republike Hrvatske), Heri Bezić (dekan Ekonomskog fakulteta u Rijeci) i Željko Garača (dekan Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Splitu), Vladimir Cini (dekan Ekonomskog fakulteta u Osijeku), te gospodarski novinari Marija Brnić (Poslovni dnevnik), Saša Ćeramilac (Al Jazeera), Damir Buković (Privredni vjesnik), Mislav Šimatović (Poslovni dnevnik), Miodrag Šajatović (Lider), Ivan Hrstić (N1), Vladimir Nišević (Poslovni dnevnik), Ljubica Gatarić (Večernji list) i Božica Babić (Poslovni dnevnik). 

Zoltán Áldott, predsjednik Uprave Ine: Projekt stavlja naglasak na izvrsnost i inovacije koje donose dodanu vrijednost i korist gospodarstvu i društvu     

INA je jedna od vodećih hrvatskih kompanija, kao i jedan od najvećih izvoznika i ulagača iz godine u godinu. Istovremeno smo i poželjan poslodavac, dugogodišnji nositelj certifikata Poslodavac Partner, koji u čitavoj INA Grupi zapošljava preko 10 tisuća radnika te kompanija koja svoje poslovanje temelji na načelima održivosti. Već desetljećima sudjelujemo u životu zajednice kroz brojne aktivnosti i inicijative te nastojimo doprinijeti razvoju društva u cjelini. Svoj poslovni uspjeh temeljimo na kvaliteti proizvoda, ulaganju u razvoj, brizi za zaposlenike, partnerskom odnosu prema klijentima i poslovnoj etičnosti te želimo biti pokretač društvenog i gospodarskog razvoja, vodeći brigu o ljudima i okolišu, njegujući odgovorno poslovanje i lokalna partnerstva. Upravo iz tih razloga smatramo da je iznimno važno podržati projekte poput ovoga koji naglasak stavljaju na izvrsnost, inovacije i uspješne priče koje donose dodanu vrijednost i korist hrvatskom gospodarstvu i čitavom društvu.     

Perica Jukić, predsjednik Uprave HEP-a

Svaki uspjeh gospodarstvenika doživljavamo kao svoj, jer smo povezani s čitavim hrvatskim gospodarstvom Odlučili smo podržati ovaj projekt prije svega zato jer su hrvatske tvrtke naši najvažniji dionici. Bilo kao kupci električne i toplinske energije ili plina (HEP, primjerice drži udjel veći od 80 posto u prodaji električne energije u poslovnom segmentu, a uz to sve su tvrtke korisnici naše električne mreže), bilo kao dobavljači i partneri u realizaciji naših investicijskih programa godišnje vrijednosti veće od 2,5 milijarde kuna. Drago nam je i što među nominiranima prepoznajemo poslovna područja koja su u našem fokusu, poput razvoja elektromobilnosti ili iskoraka na slovensko tržište. Činjenica je da hrvatsko gospodarstvo mora i može biti puno jače i efikasnije, ali je isto tako činjenica da u Hrvatskoj postoje brojni sposobni i uspješni gospodarstvenici i da postoji niz tvrtki koje su u stanju posve ravnopravno se nositi s najjačom inozemnom konkurencijom. Svi oni zaslužuju javno priznanje, a baš zbog naše izravne povezanosti s čitavim hrvatskim gospodarstvom, svaki njihov uspjeh doživljavamo kao svoj.     

Jo Kempen, izvršna direktorica Ureda za korporativne komunikacije Hrvatske pošte

Drago nam je što dajemo podršku onome što nas čini ponosnim Ulaskom u ovaj hvalevrijedan projekt Hrvatska pošta želi poručiti gospodarstvenicima i javnosti da je kao velika korporacija itekako svjesna njihove uloge u društvu. Upravo ta grana donosi veliki broj inovacija, promiče izvrsnost te generira uspjehe u našem društvu. Nerijetko ih vidimo kao izdvojene uspjehe, a sada je organizator osigurao mjesto objedinjavanja ove izvrsnosti te ono najvažnije- njihovu vidljivost. Drago nam je što možemo dati podršku promoviranju onoga što nas čini ponosnim i motiviranim društvom.  

John M. Gasparac, predsjednik Uprave PwC Hrvatska     

Projekt koji stvara pozitivnu konkurenciju i bolje rezultate PwC Hrvatska kao jedno od vodećih društava u Hrvatskoj za pružanje intelektualnih usluga svojim klijentima pruža podršku iz područja poslovnog savjetovanja, revizije i računovodstvenog savjetovanja, poreznih i regulatornih usluga, forenzičkih usluga, EU usluga, savjetovanja vezanog uz rizike informacijskog sustava te transakcija. Budući da surađujemo s vodećim hrvatskim kompanijama i sudjelujemo u velikim poslovnim projektima, uključenje u projekt Poslovnog dnevnika za izbor gospodarstvenika godine i gospodarskog događaja godine bila je logična odluka. S obzirom na to da hrvatsko gospodarstvo poznajemo vrlo dobro, drago nam je da je projekt poput ovog pokrenut kako bi se širu javnost informiralo i upoznalo s uspjesima hrvatskih gospodarstvenika i pozitivnim pomacima kojima mi svakodnevno svjedočimo, a o kojima se nažalost nedovoljno priča. Smatramo da ovakvi projekti, osim što informiraju i prikazuju jasniju sliku hrvatskog gospodarstva, stvaraju pozitivnu konkurenciju među nominiranima i potiču ih da u idućoj godini budu još bolji i ostvare još bolje rezultate. Drago nam je da ćemo ovom projektu doprinijeti i svojim profesionalnim angažmanom verificirajući rezultate glasovanja.  

John Knezović, izvršni direktor Odnosa s javnošću i marketing PBZ-a     

Ukazuje se na dobre primjere i kvalitetne inicijative Privredna banka Zagreb jedna je od vodećih hrvatskih banaka u poslovanju s poduzećima i kroz široku paletu proizvoda i usluga poslovnim subjektima nudimo kompletnu financijsku podršku u zemlji i inozemstvu. Kontinuirano težimo povećanju vrijednosti kroz pružanje integriranih financijskih rješenja kako bismo što kvalitetnije zadovoljili individualne potrebe naših klijenata i dugoročno doprinijeli unapređenju njihovog poslovanja i postizanja veće konkurentnosti. U javnosti se nedovoljno promovira činjenica da u Hrvatskoj postoji čitav niz uspješnih poduzeća diljem zemlje koja ostvaruju dobre rezultate, ostvaruju rast poslovanja te mogu konkurentno poslovati i na inozemnim tržištima. Kao banka kroz svakodnevno poslovanje pratimo puno izvrsnih klijenta, no šira javnost nažalost rjeđe ima prilike vidjeti hrvatske svijetle primjere s obzirom na to da je medijska pozornost više usmjerena na probleme u gospodarstvu kao i na ona poduzeća koja se ili teško ili uopće ne prilagođavaju kretanjima na tržištu. Projekt gospodarstvenik godine podržavamo i stoga što nastoji ukazati na dobre i uspješne projekte i primjere u gospodarstvu te promovira kvalitetne inicijative i poduzetnički potencijal naših gospodarstvenika.     

Miljenko Živaljić, predsjednik Uprave Zagrebačke banke:  Priznanja su poticaj i drugima da budu prodorniji

Zagrebačka banka kontinuirano potiče gospodarski i socijalni napredak, usmjerena je na potrebe svojih klijenata te svojim djelovanjem u društvu, kroz suradnju s institucijama i lokalnom zajednicom podržava društveno odgovorno poslovanje. Tako smo i projekt gospodarstvenik godine prepoznali kao jednu od platformi koja daje priliku ukazati na one uspješne i kroz njihove primjere motivirati druge da ih slijede. Uspješni gospodarstvenici najbolji su ambasadori poduzetništva, glavni promicatelji izvrsnosti i inovacija te promotori uspješnih poslovnih priča. Javno priznanje takvima svakako je poticaj i ostalima da pronađu svoje mjesto na tržištu te budu inovativniji, prodorniji i uspješniji. Zahvaljujući ovakvim inicijativama javnost ima prilike saznati više o pozitivnim primjerima u društvu, ali i onima koji su posredno pridonijeli takvom uspjehu – bilo savjetovanjem, bilo financiranjem, ili partnerstvom. To je i temeljna misija Zagrebačke banke – da gospodarstvenicima bude pouzdan partner i savjetnik u pronalaženju optimalnih poslovnih rješenja.     

Igor Pureta, predsjednik Uprave GRAWE Hrvatska     

Projekt pomaže razbijanju mita da se ne može uspjeti i podupire poduzetnike da budu nadprosječni Kao poduzeće koje na hrvatskom tržištu posluje gotovo 25 godina u više od 60 ureda i zapošljava oko 700 zaposlenika, vrlo aktivno doprinosimo razvoju hrvatskog gospodarstva. Unatoč nestabilnoj ekonomskoj i političkoj situaciji u državi, ponosni smo što smo svake godine, od osnutka do danas, ostvarili dobit, čime smo stali uz bok drugim uspješnim poduzećima. Upravo nas je to motiviralo da se priključimo ovom projektu i da stavimo još veći naglasak na uspješne poduzetničke priče i pomognemo razbiti mit o tome da se ne može. Svoj uspjeh želimo pružiti kao primjer, a svoje mogućnosti iskoristiti da još snažnije ističemo pozitivne priče i potaknemo mlade, obrazovane i vrijedne ljude da se ne boje pokrenuti vlastiti posao. Ovakvih inicijativa trebamo što više jer podupiru poduzetnike da ostvaruju izvrsnost u poslovanju, imaju nadprosječne rezultate, otvaraju radna mjesta i imaju izvozni uspjeh, jednostavno – pokreću uspjeh.     

Vjeran Vrbanec, predsjednik Uprave HAMAG-BICRO-a

Čast biti uz bok najuspješnijim poduzetnicima kroz partnerstvo na projektu izbora najboljih HAMAG-BICRO, odnosno Agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije, ustrajno se zalaže za rast i razvoj malog i srednjeg gospodarstva, osiguravajući poduzetnicima potporu kroz bespovratne potpore i najpovoljnije uvjete kreditiranja na hrvatskom tržištu. Upravo poduzetnici, koji svojim primjerom pokazuju kako se u Hrvatskoj može uspjeti, su najsnažniji generator napretka gospodarstva. Stoga nam je iznimna čast biti uz bok najuspješnijim poduzetnicima kroz partnerstvo na ovom projektu izbora najboljih osoba i događaja u gospodarstvu.     

Komentirajte prvi

New Report

Close