Domagoj Novokmet još uvijek u utrci za šefa HRT-a

Autor: Agencija VLM , 09. listopad 2012. u 16:01
Domagoj Novokmet (PXL)

– U konzultacijama s pravnicima došli smo do tumačenja da svih osam kandidata zaslužuje ulazak u finiš jer su pravnici ocijenili da su i novinarski i urednički posao odgovorni poslovi – objasnio je predsjednik Odbora Branko Vukšić

Unatoč mišljenju stručnih službi saborskog Odbora za medije da Domagoj Novokmet i Zoran Kalinić ne udovoljavaju uvjetima za glavnog ravnatelja HRT-a, na Odboru je danas odlučeno da ipak svih osam prijavljenih kandidata može pristupiti razgovorima. Za glavnog ravnatelja su se, uz Novokmeta i Kalinića, prijavili i Goran Radman, Duško Radić, Saša Runjić, Zlatko Avar, Mario Kraljević te Goran Krmpotić.

– U konzultacijama s pravnicima došli smo do tumačenja da svih osam kandidata zaslužuje ulazak u finiš jer su pravnici ocijenili da su i novinarski i urednički posao odgovorni poslovi – objasnio je predsjednik Odbora Branko Vukšić, a podsjetimo, Zakon o HRT-u nalaže da glavni ravnatelj mora imati 10 godina iskustva na odgovornim poslovima u medijima ili u drugim poslovnim sustavima.

Razgovori sljedeći tjedan

Dogovoreno je da se tijekom sljedećeg tjedna, počevši od utorka u 9.30 sati vode razgovori s osam kandidata za glavnog ravnatelja, 30 kandidata za Programsko vijeće HRT-a te 16 kandidata za Nadzorni odbor HRT-a, no još nije usuglašeno kojim će se redoslijedom kandidati ispitivati, odnosno s kojim od tih tijela prvo krenuti. Vukšić je rekao da očekuje da bi se NO i Programsko vijeće mogli izabrati do kraja mjeseca, a glavni ravnatelj do 15. studenog.

HDZ-ov Jasen Mesić zamjerio je što je dopušteno da ipak svih osam kandidata za glavnog ravnatelja pristupi razgovorima, dok isto nije dozvoljeno i za članove NO-a, no HNS-ov Goran Beus Richembergh i Vukšić su mu objasnili da je riječ o potpuno drugačijim uvjetima, jer se za NO izričito napominje da je potrebno 10 godina radnog iskustva, dok se za glavnog ravnatelja traži 10 godina iskustva.

Osim toga, Odbor je odlučio razriješiti članove Upravnog vijeća Hine Vlahu Bogišića, Aleksandra Adlera, Tomislava Radića i Damira Borasa, te umjesto njih imenovati Gordanu Simonović, Josipa Vebera, Vladu Rajića i Romana Jurića.

Mesić je i ovdje prigovorio da ne razmije razloge smjene Upravnog vijeća jer su gotovo jednoglasno izabrani prije svega godinu dana, tražio je službeno objašnjenje savjetnice ministrice kulture Milana Živkovića o tim smjenama, te zaključio da u svemu vidi političku pozadinu u odluci vladajućih da promijene Upravno vijeće da bi se u biti smijenila ravnateljica Smiljanka Škugor Hrnčević.

– Razloga je više. Upravno vijeće nije donijelo financijski plan za tekuću godinu, Hina bilježi nevjerojatan pad prihoda, pretplatnici otkazuju pretplatu, orjentirana je samo prema gestikulaciji Vladinih tijela, iako bi trebala obuhvaćati široki spektar tema – objasnio je Živković, dok su Šime Lučin i Beus podsjetili kako je Hrvatski sabor na plenarnoj sjednici donio odluku da traži smjenu Upravnog vijeća i kako samo o tome treba raspravljati.

– Potpuno je jasno da je ovo ne pet minuta do 12 nego 30 sekundi do 12 da se nešto napravi u Hini. Ponavljam, ovo je posljednji pokušaj da se nešto napravi kako bi se Hini dao kisik da se ponovno vrati i digne na noge, jer ne uspije li ovo, Hini nema spasa – zaključio je Beus Richembergh.

Komentirajte prvi

New Report

Close