Domaći poduzetnici lakše će otvarati tvrtke u EU

Autor: Josipa Ban /VLM , 20. lipanj 2013. u 22:00
Administrativne barijere rješavaju se uz Informacijski sustav unutarnjeg tržišta (IMI)

Ulaskom u Uniju izbjegavaju se troškovi testiranja, certificiranja ili zadovoljavanja dodatnih uvjeta jer svaka država EU mora priznati kvalifikacije stečene u RH.

Otvaranje tvrtke te obavljanje samostalne djelatnosti ili obrta, ulaskom u EU za hrvatske će građane ili poduzetnike biti jednako kao i državljanima bilo koje zemlje Europske unije.

Tu mogućnost osigurava im pravo poslovnog nastanjivanja koje jamči uklanjanje svih diskriminatornih ograničenja i barijera. Primjerice, ograničenja kao što su uvjet stalnog boravišta, odnosno obveza pribavljanja potvrda o profesionalnim referencama poduzetnika pri raznim nacionalnim tijelima te procjena zasićenosti tržišta određenom uslugom i proizvodom, nisu dopušteni. Također, pravo na obavljanje djelatnosti u svojstvu samozaposlene osobe podrazumijeva pravo državljana država članica EU na ulazak i boravak u državi članici u kojoj se namjerava obavljati spomenuta djelatnost. Ta prava proširena su i na članove obitelji poduzetnika, koji širi svoje poslovanje na tržište druge države članice u svojstvu samozaposlene osobe.

Ulaskom u EU izbjegavaju se i nepotrebni troškovi testiranja, certificiranja ili zadovoljavanja dodatnih uvjeta jer svaka država članica mora priznati kvalifikacije stečene u Hrvatskoj.Sve administrativne barijere na koje poduzetnici mogu naići zbog različiti sustava država članica, mogu se riješiti uz pomoć Informacijskog sustava unutarnjeg tržišta (Internal Market Information System, IMI), a koji će im biti na raspolaganju s danom ulaska u EU. Ovaj sustav omogućuje brzu i učinkovitu komunikaciju između tijela na nacionalnoj, regionalnoj i lokalnoj razini u različitim država članica. Također, rješava i probleme nastale zbog jezičnih različitosti, odnosno određivanja nadležnosti tijela za pojedina pitanja u području priznavanja kvalifikacija. Osim IMI moći će se koristiti i usluge SOLVIT mreže koja omogućuje rješavanje spornih pitanja izvan sudskih postupaka, odnosno u okviru nacionalnih administrativnih tijela. SOLVIT centri nalaze se u svakoj državi članici, uključujući i Norvešku, Lihtenštajn i Island.

Komentirajte prvi

New Report

Close