Domaći mljekari dvije godine ne pamte tako dobre cijene otkupa

Autor: Miroslav Kuskunović/Agrobiz , 13. prosinac 2017. u 14:23
Foto: Thinkstock

U studenom dosegnuto 33,44 eura za 100 kilograma, proizvođači zadovoljni.

Otkupne cijene mlijeka u EU i Hrvatskoj kontinuirano rastu kroz cijelu 2017. i obaraju rekorde u posljednje dvije godine. Prema posljednjim podacima Milk Market Observatory od ovog tjedna, otkupne cijene su u studenom na razini EU dosegnule 37,57 eura za 100 kilograma, najviše u dvije godine, te rast od čak 25% u odnosu na isto vrijeme lani. Prosječna otkupna cijena mlijeka na razini svih članica EU bila je u studenom veća za 5,73 eura za 100 kilograma.

 

33,44 eura

za 100 kilograma otkupna cijena mlijeka u Hrvatskoj u studenom

Zbog ukidanja kvota

Otkupne cijene mlijeka u Hrvatsku su također dosegnule rekorde u posljednje dvije godine, te su u studenom iznosile 33,44 eura za 100 kilograma, dok su lani bile niže za gotovo 3 eura. U Hrvatskoj je zabilježen rast od 6 posto, te smo među državama s najmanjim povećanjem cijena. Rekordno povećanje otkupne cijene mlijeka zabilježeno je u Nizozemskoj i Češkoj, 45 i 43%. Podaci iz redovnog izvještaja Milk Market Observatory pokazuju da je rekordna cijena otkupa u EU bila u prosincu 2013. – 40,3 eura za 100 kilograma, dok je najniža bila u srpnju 2016. kada je iznosila tek 25,7 eura.

Hrvatski rekord oboren je u prosincu 2013. kada su mljekari za 100 kg mlijeka postizali cijenu od 37,8 eura, a najmanje su dobivali u srpnju 2016., tek 27,9 eura. Matija Brlošić, predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore, kaže kako je primjetan rast otkupnih cijena mlijeka, uzrokovan ukidanjem kvota u proizvodnji na razini EU, te velikim izvozima na nova tržišta poput Kine. Ali, na rast utječu i rekordne cijene maslaca cijele 2017.

“Sve ovo je dobro za naše proizvođače. Nedavno smo imali sastanak zemalja Višegradske skupine te smo analizirali cijene u otkupu, vidljivo je da smo po razini cijena među vodećima u regiji, ali u drugim proizvodnjama imamo najmanje cijene, posebno žitarica i uljarica, ističe Brlošić.

Skuplji šećer i biljne masti

Iako cijene mlijeka na razini EU rastu, zadnji podaci agencije UN-a za hranu i poljoprivredu pokazuju da su cijene hrane u studenom stagnirale jer su globalno bile niže cijene mlijeka i mliječnih proizvoda, a to je amortiziralo poskupljenje šećera i biljnih masnoća. FAO-ov indeks cijena ostao je gotovo nepromijenjen u odnosu na prethodni mjesec, kliznuvši za 0,5% na prosječnih 175,8 bodova. U odnosu na isti lanjski mjesec viši je za 2,3%. Najviše su u prošlom mjesecu pale cijene mlijeka i mliječnih proizvoda, za 4,9 posto u odnosu na listopad, jer je veća proizvodnja mlijeka u svim vodećim proizvođačima otklonila zabrinutost za opskrbu. U odnosu na studeni 2016. još su više za 9,6 posto.

Mjesečni pad cijena mlijeka i mliječnih proizvoda amortiziralo je 4,5-postotno poskupljenje šećera, potaknuto smanjenim brazilskim izvozom i bojaznima da će se šećerna trska zbog viših cijena nafte više koristiti za proizvodnju etanola nego šećera. U odnosu na lanjski studeni cijene šećera niže su za 26%. I cijene biljnih ulja u studenomsu porasle u odnosu na prethodni mjesec, za 2,1%.   

Komentirajte prvi

New Report

Close