Domaći drvari radnike traže (i) u Ukrajini

Na domaćem tržištu sve 'bolniji' manjak radnika/ Boris Ščitar/PIXSELL Na domaćem tržištu sve 'bolniji' manjak radnika/ Boris Ščitar/PIXSELL

Delegacija Hrvatskoj drvnog klastera prošli tjedan boravila je u regiji Zakarpati.

Suočeni s manjom radnika i problemom iseljavanja, domaći drvari prisiljeni su na razmatranje mogućnosti za hitan uvoz radnika.

U Ukrajini je u regiji Zakarpati prošlog tjedna boravila delegacija Hrvatskog drvnog klastera koju je predvodio Davor Zec, predsjednik Udruge za biomasu CROBIOM.

Iz tog klastera ističu da u toj regiji postoji interes lokalne stručne radne snage za poslove u hrvatskom šumarstvu, posebno za sječu i vuču koje se obavljaju po neto cijeni od oko 3 eura po kubnom metru.

"Čini mi se da se radi o dobrim stručnjacima koji već rade slične poslove u Poljskoj i drugim zemljama, a dolaze iz regije koja je okrenuta šumi i drvu kao lokalnim resursima", ističe Zec.

Dodaje da ljudi u Ukrajini na terenu nemaju puno informacija o potpisanom sporazumu između dvije vlada, stoga je namjera ubrzo dogovoriti sastanak s resornim ministrom Markom Pavićem u cilju pojašnjenja uvjeta zapošljavanja.

"Već se uočava kako smo u Hrvatskoj preskupi na bruto razini plaće. Nismo primijetili visoku tehnološku razinu u drvnoj industriji i imamo dojam da u Ukrajini za sada ne postoji kvalificirana radna snaga, posebno ne za upravljanje modernim tehnologijama prerade drva", zaključuje Zec. 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana
Pogledaj sve