Domaćem konzorciju posao od 240 mil. kuna

Autor: Darko Bičak , 12. siječanj 2014. u 22:00
Zoltán Áldott, predsjednik Uprave Ine potpisat će ugovor s predstavnicima konzorcija/S. Strukić/PIXSELL

Nagađa se da na plinskim poljima u Međimurju ima zaliha plina od ukupno milijardu kubnih metara.

U Čakovcu će sutra biti potpisana četiri ugovora za iskorištavanje plina čija ukupna vrijednost doseže 240 milijuna kuna.

Riječ je o projektu privođenja proizvodnji dosad oktrivenih plinskih polja Zebanec, Vučkovec i Vukanovec u Međimurju.Kako su objavili iz Ine, ugovor će potpisati Zoltán Áldott, predsjednik Uprave Ine sa predstavnicima konzorcija koji će izvoditi radove. Konzorcij će predstavljati Ivan Novaković, predsjednik Uprave STSI-ja,Darinko Bago, predsjednik Uprave Končar – Elektroindustrije te Vladimir Kovačević, predsjednik Uprave Đuro Đaković Holdinga.

Ovaj projekt je dio Inine inevsticije od ukupno 360 milijuna kuna, a procjenjuje se da će iz ovih polja tvrtka dobiti oko milijardu kubičnih metara plina. U okviru projekta do sad je izbušeno i opremljeno pet proizvodnih bušotina te bi trebao biti izgrađen sabirno-transportni sustav, čime bi se omogućila otprema proizvedenog plina prema centralnoj plinskoj stanici CPS Molve u Podravini, na daljnju obradu i čišćenje. Očišćeni plin odlazio bi u transportni sustav potrošačima, a izdvojeni ugljični dioksid koristio bi sa za utiskivanje u naftna ležišta Žutica i Ivanić u sklopu EOR projekta (poboljšano crpljenje nafte – tercijarna metoda).

Ina ovom investicijom želi zauzeti čvršću poziciju na plinskom tržištu koje bi narednih godina moglo u čitavoj regiji biti vrlo dinamično. U planu je gradnja dva divovska plinovoda – Južni tok i Transjadranski plinovod (TAP). Južni tok trebao bi biti dugačak 3600 km i vrijedan 16,5 milijardi eura te Europu opskrbljivati s 63 milijarde kubičnih metara ruskog plina godišnje. Iako se Hrvatska ne nalazi na glavnoj trasi Južnog toka, preko odvojka bi i mi trebali dobivati 2,7 milijardi kubika plina godinšnje. 

Komentirajte prvi

New Report

Close