Domaća proizvodnja duhana na udaru EU

Autor: Jolanda Rak Šajn/VL , 25. studeni 2013. u 09:52
Duhan u Hrvatskoj uzgaja oko 550 obitelji/FOTOLIA

Uskoro bi mogle biti zabranjene sorte duhana koje se uzgajaju u Hrvatskoj.

Usvajanje članka 6. nove duhanske direktive Europske komisije (TPD), kojom se zabranjuje proizvodnja 'blend cigareta' ugrozit će posao milijuna farmera u Europi i svijetu, ali i u Hrvatskoj.

Naime, zabranom korištenja niza sastojaka koji se koriste u klasičnoj proizvodnji duhana ili mu daju specifičan okus, miris i boju, praktički će nestati potreba za sortama duhana koje moraju biti tretirane takvim supstancama. A upravo takve sorte su virginia i burley, dvije koje uzgajaju hrvatski farmeri.  U Hrvatskoj je 1500 farmera koji na površini od oko 6000 hektara s obiteljima godišnje proizvode 12.000 tona duhana. O njima ovisi i 10-ak tisuća sezonaca te još 2 tisuće ljudi koji su stalno ili honorarno zaposleni u trgovini i obradi duhana te proizvodnji i distribuciji duhanskih proizvoda.

Prema Željku Aragoviću, predsjedniku Udruge Krupan list, prema članku 6. EU zasad je najnepoželjnija sorta burley, koju u Hrvatskoj uzgaja oko 550 obiteljskih gospodarstava, što znači da bi se samo u primarnoj proizvodnji te sorte moglo zatvoriti do 4000 radnih mjesta. No zabrani li se burley, tko garantira da se kasnije neće zabraniti i virginija – pita on, ističući kako je zbog niske otkupne cijene i visokih troškova proizvodnje uzgoj duhana u RH već lani pao 15%. Ove se pak, očekuje i 30% manji urod, što će se dodatno odraziti na prihode farmera. 

Komentirajte prvi

New Report

Close